Φορολογικές δηλώσεις: Στο τραπέζι παράταση μικρής διάρκειας - «Κενό» 1,1 εκατ. δηλώσεων στο Taxis
Στο τέλος του έτους θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη νόμου, η οποία θα ορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από την 1η Μαρτίου κάθε έτους έως τις 30 Ιουνίου.
Παρά τις έντονες πιέσεις λογιστών και φοροτεχνικών για παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το μόνο φως που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι να δοθεί μία μικρή χρονική ανάσα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο οπότε με βάση τον αριθμό των φορολογικών δηλώσεων που λείπουν από το σύστημα θα μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τον αν η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος έως τη Παρασκευή 26 Ιουλίου.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο χρόνος δεν αρκεί το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επιμήκυνση της καταληκτικής ημερομηνίας έως τις 31 Ιουλίου που εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου για τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να ανατραπεί το μηναίο πλάνο των φορολογικών εισπράξεων του δημοσίου όπως έχει καθοριστεί στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5.484.719 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατ. πράγμα που σημαίνει ότι υπολείπονται περίπου 1,1 εκατ. δηλώσεις και συνεπώς για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει από σήμερα ο μέσος ημερήσιος ρυθμός υποβολής δηλώσεων να κυμαίνεται στις 250.000.
Με βάση την μέχρι στιγμής εκκαθάριση ο φόρο-λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:
- Για το 32,99% των φορολογικών δηλώσεων η για 1.809.408 προκύπτει καταβολή έξτρα φόρου συνολικού ύψους 2,946 δις. ευρώ η 1.628 ευρώ κατά μέσον όρο για κάθε φορολογούμενο
- Για το 20,17% η για 1.106.267 δηλώσεις το αποτέλεσμα είναι πιστωτικό με το συνολικό ύψος του φόρου να ανέρχεται σε 357,251 εκ. ευρώ και η κατά κεφαλήν επιστροφή διαμορφώνεται στα 323 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για το 88,68% των φορολογούμενων έχει γίνει επιστροφή των ποσών η συμψηφισμό0ς με άλλες οφειλές στην εφορία. Ειδικότερα άμεση επιστροφή έχει λάβει το 63,85% με πίστωση ποσού ύψους 150,251 εκ. ευρώ, για το 24,8% έχουν διενεργηθεί κεντρικοί συμψηφισμοί ύψους 65,6 εκ. ευρώ ενώ για το 1,59% έχουν πραγματοποιηθεί επιστροφές η συμψηφισμοί 11,3 εκ. ευρώ από τις Δ.Ο.Υ
- Για το 56,84% η για 2.569.042 φορολογικές δηλώσεις το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό
Πάντως ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι έως το τέλος του έτους θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη νόμου, η οποία θα ορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από την 1η Μαρτίου κάθε έτους έως τις 30 Ιουνίου, βάζοντας οριστικό τέλος στο σήριαλ των παρατάσεων.
Για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας θα επιβάλλονται ποινές σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα που κάνουν λάθη ή καθυστερούν να αναρτήσουν τα απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ενώ θα έχουν δοθεί έγκαιρα οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ χωρίς τεχνικά προβλήματα.