Φοροδιαφυγή: Στη «φάκα» της ΑΑΔΕ κύκλωμα «καρουζέλ»
Κύκλωμα 16 ελληνικών επιχειρήσεων, το οποίο αποτελεί μέρος διεθνούς κυκλώματος εμπορίας προϊόντων τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, πιάστηκε στα δίχτυα της ΑΑΔΕ με την κατηγορία της κλοπής ΦΠΑ .
Πρόκειται για σπείρα πωλούσε που πωλούσε προϊόντα τηλεπικοινωνίας και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, σε τιμές κάτω του κόστους, υλοποιώντας σχέδιο κλαδικής έρευνας.
Για να καλύψουν τη δράση τους πραγματοποιούσαν τις συναλλαγές μέσω διαδοχικών πωλήσεων, υπό τη μορφή κυκλώματος «καρουζέλ». Τα μέλη των επιχειρήσεων εμφανίζονται, μάλιστα, να είναι μέτοχοι και σε γερμανικές και κυπριακές επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου, ενώ το κύκλωμα δραστηριοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την αποφυγή πληρωμής ΦΠΑ.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για απάτη με απώλεια ΦΠΑ πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Η μέθοδος «καρουζέλ»
Με τη μέθοδο «καρουζέλ» τα αγαθά που πρόκειται να πωληθούν στην ελληνική αγορά κάνουν έναν κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της ΕΕ και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ ενώ δεν πληρώνει ούτε φόρο εισοδήματος, συνεπώς ούτε και ασφαλιστικές εισφορές.
Ετσι, μεταφέρουν προϊόντα από μια εταιρεία σε άλλη, πιστώνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρώτης εταιρείας με το αντίτιμο, αλλά ποτέ δεν αποδίδεται ο ΦΠΑ, ο οποίος καταλήγει στο κύκλωμα.
Πολλά τα «λαβράκια»
Ωστόσο, το κύκλωμα των «16» δεν ήταν το μοναδικό «λαβράκι» που έβγαλαν οι Ράμπο της ΑΑΔΕ. Στο πλαίσιο των ίδιων ελέγχων σε επιχειρήσεις του κλάδου τηλεπικοινωνιών και εμπορίας ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εντόπισαν:
- 3 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαβίβασαν στην ΑΑΔΕ 1.900 φορολογικά στοιχεία, συνολικού ποσού 18.000 ευρώ
- 4 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εξέδωσαν 2.004 φορολογικά στοιχεία, συνολικού ύψους 393.000 ευρώ
- 6 επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν εικονικές συναλλαγές (έκδοση ή λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων), συνολικής αξίας 36.000.000 ευρώ.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουν καταλογιστεί, έως τώρα, πρόστιμα συνολικού ποσού 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ σε πέντε από αυτές τις επιχειρήσεις έχει μπει «λουκέτο».
Υπενθυμίζεται ότι από την Πρωτοχρονιά ενεργοποιήθηκε και στη χώρα μας ένα νέο σύστημα ελέγχων που αξιοποιεί στοιχεία από πάροχους υπηρεσιών πληρωμών (ΠΥΠ), δηλαδή τράπεζες και ιδρύματα πληρωμών, μέσω των οποίων διενεργούνται τουλάχιστον το 90 % των ηλεκτρονικών αγορών στην ΕΕ. Από την 1η Απριλίου, οι φορείς αυτοί θα πρέπει να δίνουν στοιχεία και πληροφορίες στην ΑΑΔΕ για τους δικαιούχους διασυνοριακών πληρωμών. Οι πληροφορίες αυτές θα μπαίνουν σε μια νέα ευρωπαϊκή βάση δεδομένων που θα αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφοριών για τις πληρωμές (CESOP), όπου θα αποθηκεύονται, θα συγκεντρώνονται και θα διασταυρώνονται με άλλα δεδομένα.