Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει την Ουκρανία «ό,τι κι αν συμβεί»
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρει μια λύση για να βοηθήσει την Ουκρανία, μετά το βέτο που άσκησε χθες βράδυ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν για μια χρηματοδότηση ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ υπέρ του Κιέβου.
Μια προσεχής σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές του 2024 αναμένεται να επιτρέψει την αποδέσμευση αυτής της βοήθειας. "Μέχρι τότε, θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο για να εξασφαλίσουμε πως οτιδήποτε κι αν συμβεί θα έχουμε μια επιχειρησιακή λύση κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου", δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
"Εργαζόμαστε πολύ σκληρά, ασφαλώς, για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των 27 κρατών μελών. Όμως θεωρώ ότι είναι επίσης απαραίτητο να επεξεργαστούμε δυνητικές εναλλακτικές ώστε να διαθέτουμε μια επιχειρησιακή λύση στην περίπτωση που μια συμφωνία των 27 δεν θα είναι δυνατή", διευκρίνισε η φον ντε Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.
Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι τις επόμενες ημέρες θα εκταμιευθεί προς το Κίεβο η τελευταία δόση για φέτος, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει μια γέφυρα για να καλύψει το κενό έως ότου ληφθεί η απόφαση για τα 50 δισ.
Νέα Σύνοδος Κορυφής τον Ιανουάριο
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι στις αρχές του επόμενου χρόνου θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος κορυφής για το πακέτο οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 50 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, στο οποίο μέχρι τώρα έχουν συμφωνήσει τα 26 κράτη-μέλη, εκτός από ένα.
Ο Σαρλ Μισέλ διευκρίνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί γύρω στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου και πως η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με ομοφωνία. Εξήγησε, επίσης, ότι το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία περιλαμβάνεται στη συνολική αναθεώρηση του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού (2021-2027) στο οποίο συμφωνούν τα 26 κράτη-μέλη. Αυτό σημαίνει ότι το σημείο εκκίνησης στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι λιγότερο σύνθετο, ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.
Επιφυλάξεις Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμη "πολύ μακριά από μια διεύρυνση" στην Ουκρανία και ότι αυτό προϋποθέτει τη μεταρρύθμιση των κανόνων λειτουργίας της.
"Είμαστε πολύ μακριά από μια πραγματική διεύρυνση στην Ουκρανία", δήλωσε ο Μακρόν όταν ρωτήθηκε για την ανησυχία των Ευρωπαίων αγροτών. "Οποιαδήποτε διεύρυνση θα συνεπάγεται τη σε βάθος μεταρρύθμιση των κανόνων μας", πρόσθεσε.