Φώφη Γεννηματά: Είμαστε δίπλα στη Ζέφη Δημαδάμα - Να πέσει φως στην καταγγελία της
Η Ζέφη Δημαδάμα που είναι η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και παράλληλα διδάσκουσα στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, δημοσιοποίησε σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε προ 20ετίας από κομματικό στέλεχος.
Η κ. Γεννηματά επικοινώνησε με τη Ζέφη Δημαδάμα και της εξέφρασε τη συμπαράστασή της, μετά τις αποκαλύψεις της σε κείμενό της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
«Είμαστε δίπλα στη Ζέφη στην προσπάθειά της να βοηθήσει να σπάσει η σιωπή και ζητούμε να πέσει φως και στην καταγγελία της. Κάθε γυναίκα που μοιράζεται την οδυνηρή της εμπειρία, μας αναγκάζει όλους να δούμε επιτέλους κατάματα το πρόβλημα. Κάθε γυναίκα που σπάει τη σιωπή είναι μια νίκη απέναντι στο φόβο και την καταπίεση, ένα βήμα πιο κοντά στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την ισότητα. Είναι ένας αγώνας που μας χρειάζεται όλους, μας αφορά όλους και όλες», ανέφερε η κ. Γεννηματά, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.
Η καταγγελία
Η κ. Δημαδάμα με άρθρο της στα ΝΕΑ έγραψε: «δεν συμβαίνει μόνο στην ιστιοπλοΐα, στον αθλητισμό αλλά και στα ΜΜΕ, στην πολιτική, στο θέατρο, στο εργοστάσιο, στο γραφείο». «Δεν πέσαμε από τα σύννεφα» σημείωσε.
Περιγράφοντας τη δική της περιπέτεια ανέφερε ότι «λίγους μήνες πριν αναφέρθηκα σε προσωπική εμπειρία και σε σεξουαλική παρενόχληση από κομματικό στέλεχος κατά το παρελθόν και έγινα αποδέκτης συμπαράστασης αλλά και χαιρέκακων σχολίων».
Μάλιστα, η ίδια σημειώνει πως «η "ένδειξη συμπάθειας" που δέχθηκα μέσα στο ασανσέρ, διότι έτσι τη "βάφτισε" ο κύριος αυτός τη σεξουαλική παρενόχληση, ήταν κάτι για πολλούς και πολλές "φυσιολογικό". Γιατί ήμουν γυναίκα και ήμουν στην πολιτική και όχι στο σπίτι μου, γιατί είχα φιλοδοξίες και αυτό είναι απαγορευτικό για μια γυναίκα, γιατί δεν έγινε και τίποτα βρε αδερφέ, έτσι είναι οι άνδρες…».
«Ποτέ δεν θα κατηγορήσω της γυναίκες που δεν μιλούν ή μιλούν μετά από χρόνια ή δεκαετίες, γιατί ξέρω πολύ καλά και η ίδια τι θα αντιμετωπίσουν: τα ήθελε και αυτή, θα είχε ντυθεί προκλητικά, τώρα το θυμήθηκε γιατί θέλει δημοσιότητα» προσέθεσε.
«Οι γυναίκες θα μιλήσουν όταν μάθουμε να ακούμε, όταν σταθούμε όλες και όλοι δίπλα τους, όταν το θεσμικό οπλοστάσιό μας θα είναι ασφαλές και θα εφαρμόζεται (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) και η δικαιοσύνη θα αποδίδεται γρήγορα και αποτελεσματικά. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει…» κατέληξε.