Φώφη Γεννηματά: Διερευνητικές ύστερα από συμφωνία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών [vid]
Θετικό είναι το Κίνημα Αλλαγής απέναντι στις επικείμενες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία αλλά και στο ενδεχόμενο της δια ζώσης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Αυτό επιβεβαίωσε από τη βήμα της Βουλής, η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά.
https://www.youtube.com/watch?v=QNsl8yCdag0
Ωστόσο η ίδια προειδοποίησε την κυβέρνηση, καθώς όπως είπε μπορούν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης και να ανοίξουν το δρόμο για την διευθέτηση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας. «Το κεκτημένο είναι ευνοϊκό καθώς προσδιορίζει καταληκτικό αντικείμενο των διερευνητικών», ανέφερε.
Προειδοποίησε πως χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί η Τουρκία να έρχεται στο διάλογο με δεύτερες σκέψεις που αφορούν στο να χρεώσει στην Ελλάδα ενδεχόμενη αποτυχία. Ακόμα, η κ. Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να μην αποδεχθεί τετελεσμένα αλλά και να σταματήσει κάθε προσπάθεια πολιτικής κατευνασμού που έχει «εξαντλήσει τα όριά της». « Ο κ. Ερντογάν εκδήλωσε τη βούληση να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη. Η συνάντηση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη τη κατάλληλη στιγμή, με όρο να σταματήσει κάθε προκλητική ενέργεια της Τουρκίας και αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων στην Βουλή», σημείωσε με νόημα.
«Οι διερευνητικές δεν μπορεί να διεξάγονται σε κλίμα έντασης. Η κυβέρνηση δεν έχει επεξεργαστεί συνεκτικό πλαίσιο διεθνούς ενεργοποίησης. Η απουσία στρατηγικής στα θέματα εξωτερικής πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς εξελίξεις που δύσκολα ανατρέπονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τουρκολιβυκό σύμφωνο» σημείωσε για να προσθέσει «απαιτείται προσοχή. Η Τουρκία ενδεχομένως προσέρχεται με δεύτερες σκέψεις να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα για αποτυχία επαφών. Έχουμε δυνατότητες να πετύχουμε μια καλή εξέλιξη. Η ΕΕ δυστυχώς εως σήμερα δείχνει αμήχανη και διστακτική στην στρατηγική της Τουρκίας αναβάλλοντας συνεχώς τις κυρώσεις. Όμως και η Ελληνική Κυβέρνηση δεν πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι επιβεβλημένο η ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί με ξεκάθαρη εθνική γραμμή και κόκκινες γραμμές. Να μην επιτρέψει η Ελληνική κυβέρνηση δημιουργία τετελεσμένων».
«Προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση αποτρεπτικής ικανότητας. Εμείς γι' αυτό και στηρίξαμε τα Rafale και επιμείναμε στην αύξηση προϋπολογισμού για τις δαπάνες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Γι' αυτό και επιμένουμε στην αξιοποίηση εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας» ανέφερε.
Αναφερόμενη στο Κυπριακό τόνισε πως το κόμμα της στηρίζει της προοπτική της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας προειδοποιώντας πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μια ενδεχόμενη διχοτόμηση. « Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας! Δεν μπορεί να συμβιβαστεί η Ευρώπη με την νομιμοποίηση της ένοπλης βίας. Αν γίνει δεκτό ότι η βία παράγει δίκαιο τότε κινδυνεύει να ανοίξει ο ασκός του εώλου στην Ευρώπη την ίδια. Καλώ την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει και να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στις εξελίξεις στο κυπριακό», είπε.
Η κ. Γεννηματά τέλος, ανακοίνωσε πως το κόμμα της ψηφίζει την επέκταση της χώρας στα 12 μίλια στο Ιόνιο ενώ ζήτησε τη διαμόρφωση ενός αρραγούς εθνικού μετώπου που είναι προϋπόθεση όπως είπε για να εκπέμψει η χώρα αποφασιστικότητα και πυγμή.