Φο: Αφιερωμένο στο παραδοσιακό βιετναμέζικο πιάτο το σημερινό doodle της Google
Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στο Φο, ένα παραδοσιακό βιετναμέζικο πιάτο.
Σύμφωνα με τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ το κύριο συστατικό του Φο είναι ζυμαρικά και ζωμός (ή σούπες στο νότο) με μοσχάρι ή κοτόπουλο κομμένο σε φέτες. Επίσης συνοδεύεται από καρυκεύματα όπως σάλτσα σόγιας, πιπέρι, χυμό λεμονιού, σάλτσα ψαριών και τσίλι. Αυτά τα μπαχαρικά προστίθενται σύμφωνα με τη προτίμηση του κάθε καταναλωτή. Το Φο χρησιμοποιείται συχνά ως πρωινό, αλλά στις μεγάλες πόλεις αυτό το πιάτο τρώγεται όλη την ημέρα.
Το Φο που τρώγεται πάντα όταν είναι ζεστό, είναι ένα πιάτο συνδυασμού γεύσης.Περιέχει 18-20 είδη ζωικών και φυσικών φυτικών τροφών. Το πιο ξεχωριστό πράγμα για το Φο είναι ότι τα συστατικά χρησιμοποιούνται σχεδόν στην αρχική κατάσταση και εναρμονίζονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν μια χαρακτηριστική γεύση που είναι παράξενη, νόστιμη και εύπεπτη.
Ο ζωμός είναι η ψυχή του Φο. Ασβέστιο από οστά ή μυελό; Η λάσπη από τον χόνδρο τείνει να διαλύεται είναι εξαιρετικά καλά ενεργά συστατικά που θεραπεύουν την αρθρίτιδα σε γήρας και βοηθούν στην ανάπτυξη του σώματος σε νεαρή ηλικία. Στο υπόλοιπο γεύση ζωμού διαλύεται από τα ξηρά συστατικά όπως κάρδαμο, ξηροί καρποί άρωμα, κανέλα ραβδί, πιπέρι, τζίντζερ, το κρεμμύδι μένα, σάλτσα ψαριών, άλας ... είναι μια πηγή ανόργανων συστατικών (σίδηρος, ψευδάργυρος) και οι βιταμίνες ( βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3, βιταμίνη B5) συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αίματος και συμβάλλουν στην προστασία των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων.
Βόειο κρέας με πολλά οξέα αμμωνίας, κρεατινίνη, καρνιτίνη και μεταλλικά άλατα καλίου υποστηρίζουν τονωτική μυϊκή ανάπτυξη. Περιέχει περίπου 50% ακόρεστο λίπος, κυτοκίνη και βιταμίνη Β12 και φρέσκα λαχανικά, κονδύλους και φρούτα για τη ρύθμιση της χοληστερόλης στο αίμα και τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος.
Το νωπό κέικ με ζυμαρικά προσφέρει μεγάλη διατροφή για κάθε γεύμα (3 mg πρωτεΐνης, 0,5 mg B1, 1,2 B5 mg / μπολ).
Η προέλευση και η διαμάχη
Αρκετοί προσδιορίζουν την γέννηση και διαμόρφωση του Φο στις αρχές του 20ού αιώνα. Όσον αφορά την πρώτη θέση παραγωγής στο Βιετνάμ, υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις: το Ναμ Ντιν και το Ανόι όπου το πιάτο είναι δημοφιλέστατο.
Όσον αφορά την προέλευση του πιάτου, υπάρχει η άποψη ότι το Φο προέρχεται από ένα καντονέζικο πιάτο που ονομάζεται "δροσερό ρύζι"
Μια άλλη υπόθεση είναι ότι το Φο προέρχεται από τη γαλλική μέθοδο pot-au-feu του στιβαρού βοδινού (διαβάζεται "ποτοφό") σε συνδυασμό με μπαχαρικά και βότανα στη βιετναμέζικη κουζίνα.
Υπάρχει επίσης η ιδέα ότι το Φο προέρχεται από το "βούβαλο" (χρησιμοποιώντας βερμικέλλι) του Βιετνάμ, αφού μετασχηματίστηκε σε ένα πιάτο "περιπλάνησης" χρησιμοποιώντας ένα ρολό.
Η περίοδος γέννησης του Φο δεν έχει καταγραφεί επίσημα. Σύμφωνα με αναφορές από Βιετναμέζικα λεξικά, ενισχύεται η πιθανότητα ότι δημιουργήθηκε μεταξύ του 1900 και του 1907.
Το 1939, κοτόπουλο noodle soup εμφανίστηκε, επειδή υπήρχαν δύο ημέρες την εβδομάδα: Δευτέρα και Παρασκευή χωρίς βόειο κρέας. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό το περιστατικό, αλλά ίσως απαραίτητη αιτία, διότι η σφαγή των βοοειδών περιορίζεται πάντα κατά τη διάρκεια των φεουδαρχικών χρόνων, διότι τα βοοειδή και οι βουβάλια εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική δύναμη έλξης για τη γεωργία του Βιετνάμ. Πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων βοείου κρέατος είναι υποχρεωμένοι να κλείνουν δύο ημέρες χωρίς βόειο κρέας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη σούπας κοτόπουλου. Από το 1939, δύο σειρές σούπας ζυμαρικών και κοτόπουλου κυριαρχούν μαζί με τα βιετναμέζικα εστιατορίων.
Από τις αρχές του 20ού αιώνα, υπήρξε μεγάλη διαμάχη για την προέλευση του Φο. Παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον τόπο προέλευσης ή την ώρα της επίσημης γέννησης, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν την ίδια άποψη ότι το Φο (ως τυπικό πιάτο αστικών κατοίκων) γεννήθηκε στη γαλλική αποικιακή περίοδο. την περίοδο κατά την οποία οι Γάλλοι άρχισαν να προωθούν την αποικιακή εκμετάλλευση στο βόρειο Βιετνάμ. Μπορούμε να δούμε ότι το Φο είναι ένα από τα τυπικά παραδείγματα της έννοιας bricolage που ο πολιτιστικός ερευνητής Φαν Γοκ χρησιμοποίησε για να αναφερθεί στα βασικά χαρακτηριστικά του βιετναμέζικου πολιτισμού: δηλαδή μια υβριδική τάση (κυρίως απορροφούν, συνδυάζουν και μετασχηματίζονται από περισσότερες ξένες πηγές παρά δημιουργικές. Παρόλο που η Φο επηρεάζεται σαφώς από τον γαστρονομικό πολιτισμό που έφεραν οι Γάλλοι στο Βιετνάμ, δεν είναι η αποκλειστική δημιουργία της δυτικής κουζίνας. Έχει επίσης μια σαφή επιρροή του μαγειρικού πολιτισμού από την κινεζική κοινότητα στο Βιετνάμ, αλλά δεν είναι εντελώς φωτεινό και μοναδικό για τον κινεζικό λαό. Με λίγα λόγια, το Φο είναι ένας συνδυασμός τριών μαγειρικές καλλιέργειες - Βιετναμέζικα-Γαλλικά-Κινέζικα στα οποία οι Βιετναμέζοι διαδραματίζουν έναν γενικότερο ρόλο (να λαμβάνουν και να μεταμορφώνουν) παρά να δημιουργούν τους εαυτούς τους εντελώς νέο.
Μέχρι τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, το Φο, αν και μόνο ένα έτος, έχει αναγνωριστεί εδώ και πάνω από εκατό χρόνια και δεν έχει μια πραγματικά ξεκάθαρη προέλευση, αλλά έχει γίνει γρήγορα ένα από τα χαρακτηριστικά πιο αναγνωρίσιμη στη γαστρονομική κουλτούρα των Βιετναμέζων, ιδιαίτερα των ξένων τουριστών. Για πολλούς Βιετναμέζους, το Φο έχει περισσότερο νόημα από ένα καθαρό πιάτο, επειδή είναι μια τυπική κοινωνικοοικονομική-διατροφική κουλτούρα της σύγχρονης Βιετναμέζικης πόλης, συνήθως σε μέρη όπου οι άνθρωποι πυκνοκατοικημένη, τόσο διαφορετική όσο το Ανόι και η πόλη του Χο Τσι Μινχ ( Σαϊγκόν ). Τώρα η Φο έχει ακολουθήσει την υπερπόντια Βιετναμέζικη κοινότητα να μεταναστεύσει σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ