Φλώρινα: Σώθηκαν τα τρία μικρά αρκουδάκια που είχαν εγκλωβιστεί στο φράγμα [vid+pics]
Στην επανένωση τριών μικρών αρκούδων φετινής γέννας, τα οποία χωρίστηκαν από τη μητέρα τους όταν εγκλωβίστηκαν στο φράγμα Τριανταφυλλιάς, Φλώρινας, προχώρησε η μεικτή Ομάδα Άμεσης Επέμβασης αποτελούμενη από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» και «Καλλιστώ», την τοπική Δασική Υπηρεσία, την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ), την Πυροσβεστική και την Αστυνομία.
Το πρωί της Πέμπτης, 25 Μαΐου, εντοπίστηκε από θηροφύλακα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) μια θηλυκή αρκούδα να προσπαθεί να βγάλει ανεπιτυχώς τα μικρά της από το φράγμα. Ο υπάλληλος της ΚΟΜΑΘ ενημέρωσε τη Δασική Υπηρεσία Φλώρινας, που άμεσα ενεργοποίησε την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης.
Επιτόπου, έσπευσαν εκτός από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, και οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις «Καλλιστώ» και «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» και με πολύ γρήγορες ενέργειες απεγκλώβισαν τα μικρά από το φράγμα.
https://www.youtube.com/watch?v=joGY3Gefx7o
Η μαμά αρκούδα, λόγω και της ανθρώπινης παρουσίας, απομακρύνθηκε από το σημείο διατηρώντας όμως περιοδικά μια ελάχιστη οπτική επαφή με τα μικρά. Τα τρία αρκουδάκια, αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό τους, έτρεξαν προς το δάσος.
Επειδή δεν ήταν εφικτό να βεβαιωθεί η επανένωση με τη μητέρα τους, ακολούθησε διακριτική παρουσία και έλεγχος στο σημείο τόσο την Πέμπτη όσο και σήμερα, Παρασκευή. Μάλιστα, σήμερα τοποθετήθηκαν από τον «ΑΡΚΤΟΥΡΟ» παλέτες εντός του φράγματος, που μπορούν να βοηθήσουν τα αρκουδάκια να εξέλθουν σε περίπτωση που εγκλωβιστούν και πάλι μέσα στο φράγμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο σημείο είχε συμβεί αντίστοιχο περιστατικό και πριν από τρία χρόνια, χωρίς, ωστόσο, να καταστεί εφικτή η επανένωση.
Για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπιδράσεων της αρκούδας με τον άνθρωπο στην ευρύτερη περιοχή η «Καλλιστώ» και ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» συμμετέχουν στο έργο «LIFE Bear-Smart Corridors».
Πρόκειται για μια διεθνή συνεργασία Ολλανδίας, Ιταλίας και Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση των πληθυσμών της εμβληματικής καφέ αρκούδας στην Κεντρική Ιταλία και την Ελλάδα, μέσω της διατήρησης και διασφάλισης της λειτουργικότητας σημαντικών διαδρόμων κίνησης των αρκούδων, των λεγόμενων «διαδρόμων συνύπαρξης».