Φλωρίδης: Χαίρομαι για τα γρήγορα αντανακλαστικά του Αρείου Πάγου - Όλες οι εξουσίες ελέγχονται
«Λανθασμένη η αίσθηση ότι υπάρχει εξουσία που μπορεί να μην ελέγχεται από πουθενά»
«Οι εξουσίες είναι ανεξάρτητες αλλά όχι ανεξέλεγκτες» επανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης καλεσμένος στην «Κοινωνία Ώρα Mega» με αφορμή την υπόθεση Λύτρα. Τόνισε δε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη εξουσία στην Ελλάδα και είναι λανθασμένη η αίσθηση ότι υπάρχει εξουσία που μπορεί να μην ελέγχεται από πουθενά».
«Απλώς - πρόσθεσε ο υπουργός- το Σύνταγμά μας και η νομοθεσία ορίζουν το πώς ελέγχεται η κάθε εξουσία. Οι δικαστές δεν μπορεί να ελεγχθούν ούτε από τη Βουλή, ούτε από την κυβέρνηση αλλά από την ανώτατη ηγεσία των δικαστηρίων και εν προκειμένω από το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου».
«Εγώ χαίρομαι για τα γρήγορα αντανακλαστικά της ηγεσίας του Αρείου Πάγου στην υπόθεση αυτή που είπε εδώ πρέπει να ελέγξουμε τι έχει γίνει» είπε ο κ. Φλωρίδης και πρόσθεσε και ήρθε στη συνέχεια η χθεσινή παρέμβαση της εισαγγελέως του ΑΠ που ζήτησε επίσπευση γιατί υπάρχει κίνδυνος για το θύμα.
Και ο υπουργός κατέληξε:
«Ακούω ότι η δικαιοδοτική κρίση των δικαστών δεν ελέγχεται ως πειθαρχικό παράπτωμα. Μα τί λες; Δηλαδή εάν ένας δικαστής βγάζει παλαβές αποφάσεις δεν ελέγχεται αυτός; Πώς απομακρύνονται οι δικαστές για ανεπάρκεια; Ελέγχεται!»
Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός προανήγγειλε ένα νέο ενισχυτικό πλέγμα διατάξεων για τον περιορισμό των δικαστικών αστοχιών. «Αν προλάβω αυτή την εβδομάδα, το αργότερο στις αρχές της επόμενης, θα ανακοινώσουμε νέο πλέγμα διατάξεων που θα ενισχύει το υφιστάμενο. Ο αγώνας αυτός δεν σταματάει» τόνισε.
Και εξήγησε περαιτέρω ότι «θα περιλαμβάνει κυρίως διατάξεις οι οποίες ορίζουν πιο καθαρά, πιο συγκεκριμένα, πιο καλά, πιο δημιουργικά το πλαίσιο της δικαστικής εξέλιξης μιας υπόθεσης».
«Έτσι κι αλλιώς το πλαίσιο το δικονομικό είναι ένα πλαίσιο που περιγράφει ενέργειες, βήματα, διαδικασίες, πράξεις, ελέγχους. Αυτό πρέπει να καταστεί πιο συγκεκριμένο, πιο προστατευτικό για τον δικαστή, αλλά κυρίως για τα θύματα και όσους εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις. Αυτά πρέπει να τα οδηγήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την κοινωνία από αυτούς που καταφέρνουν να τρυπάνε ένα προστατευτικό πλέγμα» συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης.