Fitch Ελλάδα: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της χώρα στη βαθμίδα BB, με σταθερές προοπτικές
O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα "BB" με σταθερές προοπτικές. Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά το υψηλό επίπεδο κατά κεφαλήν εισοδήματός της, τα οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο των χωρών με αξιόχρεο "BB" and "BBB" καθώς και τις επιδόσεις διακυβέρνησής της που είναι υψηλότερες από τις περισσότερες χώρες με μη επενδυτική διαβάθμιση.
Αυτά τα ισχυρά σημεία σταθμίζονται με την αδύναμη μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη, ένα πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα και τα πολύ υψηλά επίπεδα χρέους της γενικής κυβέρνησης και εξωτερικού χρέους. Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν τον βαθμό εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, ακόμη και μετά το σοκ στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά από την πανδημία της COVID-19 και τους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές.
Στην έκθεσή του, μεταξύ άλλων, ο Fitch αναφέρει πως οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν τον βαθμό εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, παρά το σοβαρό σοκ που υπέστη η ελληνική οικονομία από την πανδημία. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το 2020 καταγράφηκε ύφεση 10,2% στο ΑΕΠ, ενώ αναμένει ισχυρή ανάκαμψη τα επόμενα δύο έτη, εφόσον περιοριστεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση και απορροφηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Fitch, μια καθυστερημένη εφαρμογή των προγραμμάτων εμβολιασμού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στους κύριους εμπορικούς της εταίρους, θα επιβραδύνει την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, ενώ ενδεχόμενη αργή απορρόφηση των πόρων της Ε.Ε. θα επιβραδύνει την αύξηση της εγχώριας ζήτησης. Κατά τον οίκο, το πραγματικό ΑΕΠ θα αρχίσει να ανακάμπτει έντονα από το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αν και η ύφεση των τελευταίων μηνών θα περιορίσει την ανάπτυξη για το σύνολο του 2021 στο 3%.
Η Fitch εκτιμά ότι η βελτίωση της εικόνας και η ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιταχύνουν την ανάπτυξη στο 7,6% το 2022, προτού υποχωρήσει στα εκτιμώμενα επίπεδα μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης του 1%, καθώς σταδιακά θα περιορίζονται τα οφέλη από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.