Fitch: Ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για την Ελλάδα στο 8,3%
«Η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι μπορεί να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα έως και τα τέλη του 2024 περιορίζει τον κίνδυνο για μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού μετά τη λήξη του PEPP» αναφέρει σε σημεώμά του με ημερομηνία 21/12/2021 ο Fitch, o οποίος και αναβαθμίζει στο 8,3% από 6% την πρόβλεψή του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων PEPP θα σταματήσουν από τα τέλη Μαρτίου 2022, αλλά παρέτεινε την περίοδο επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν κατά ένα έτος, έως το τέλος του 2024. Η ΕΚΤ σημείωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια πιθανών πιέσεων στην αγορά που σχετίζονται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που αγοράζονται μέσω του PEPP «μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία σε βάθος χρόνου, τύπους περιουσιακών στοιχείων και δικαιοδοσιών», συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ελληνικών ομολόγων.
Το PEPP, σημειώνει η Fitch, υπήρξε μια σημαντική πηγή ευελιξίας χρηματοδότησης για την Ελλάδα, της οποίας τα κρατικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για άλλα προγράμματα της ΕΚΤ, λόγω του ότι δεν αξιολογούνται με επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, η ΕΚΤ είχε αγοράσει ελληνικούς κρατικούς τίτλους αξίας 34,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (19,3% του εκτιμώμενου ΑΕΠ του 2021).
Οι αγορές μέσω του PEPP συνέβαλαν στη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων του ελληνικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε περίπου 1,3% από άνω από 2% τον Μάιο του 2020.
Άλλοι παράγοντες υποστηρίζουν επίσης τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Το σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας της Ελλάδας προβλέπεται να είναι κοντά στο 18% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, το οποίο καλύπτει το κόστος εξυπηρέτησης για ολόκληρο το 2022.
Η ευνοϊκή φύση των περισσότερων ομολόγων σημαίνει ότι το μέσο κόστος εξυπηρέτησης είναι χαμηλό και τα προγράμματα απόσβεσης είναι διαχειρίσιμα.
Μειώθηκε το χρέος
Η Fitch εκτιμά ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ υποχώρησε από το υψηλό του 2020 στο 206,3%, στο 197,3% φέτος.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα δώσει παράταση στο waiver για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εχέγγυο μετά και τον Ιούνιο του 2022.
Σημειώνει δε ότι η ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνει ευέλικτη όσον αφορά στη διαχείριση του ελληνικού χρέους, για να αποφευχθούν οι αρνητικές επιδράσεις για τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών.
Όπως αναφέρει, η επόμενη προγραμματισμένη ανασκόπηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (BB/σταθερές προοπτικές) είναι στις 14 Ιανουαρίου. «Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επιστροφή του δημόσιου χρέους σε σταθερή καθοδική πορεία μετά το σοκ της Covid-19, στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού των συστημικών τραπεζών και οι καλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές μεσοπρόθεσμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετική κίνηση για το rating».