Φιντάν: «Καμία συζήτηση για τη διοίκηση στη Γάζα όσο δεν υπάρχουν δυο κράτη»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά ένα πολιτικό κόμμα που αναδείχτηκε από συνθήκες κατοχής ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υφίσταται καμία συζήτηση για το ποιος θα διοικήσει τη Γάζα όσο δεν υπάρχει η λύση των δυο κρατών.
Ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτή τη στιγμή ποιος διοικεί τη Γάζα αλλά το ότι ο παλαιστινιακός θύλακας είναι υπό συνεχή πολιορκία.
''Η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς λειτουργεί ως πολιτικό κόμμα εντός του παλαιστινιακού κρατικού συστήματος και είναι μια πραγματικότητα που γεννήθηκε από τις συνθήκες κατοχής.''
"Είμαστε μια χώρα που αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης και μαζί με εμάς το αναγνωρίζουν επίσης σχεδόν 140 χώρες. Επομένως, δεν υποβάλλουμε τα κόμματα που δραστηριοποιούνται σε κανένα κράτος σε χαρακτηρισμό τρομοκρατών ή μη"
Ο Φιντάν εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι μόλις τελειώσει η κατοχή, οργανώσεις όπως η Χαμάς θα επανενταχθούν στην κανονική ζωή.
"Ειλικρινά δεν συμφωνούμε ότι το ερώτημα ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα χωρίς λύση δύο κρατών είναι έγκυρο. Η Γάζα ήταν ήδη υπό διακυβέρνηση πριν από τη σύγκρουση και μπορεί να συνεχίσει κατά αυτό τον τρόπο. Το πραγματικό ζήτημα στη Γάζα είναι που βρίσκεται υπό κατοχή, υπόκειται σε συνεχείς επιθέσεις και καταστροφή των υποδομών της», πρόσθεσε.\
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ξανά το θέμα του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ εκφράζοντας την ανησυχία του ότι η συνεχιζόμενη κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ θα μπορούσε να εντείνει την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών, οδηγώντας σε μια δυσμενή κατάσταση στην περιοχή.
"Η συνεχιζόμενη κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ, σε συνδυασμό με την αποτυχία αποπυρηνικοποίησης της περιοχής, θα κλιμακώσει την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών, οδηγώντας σε αυξημένη πυρηνοποίηση στην περιοχή. Αυτή δεν είναι μια ευνοϊκή κατάσταση τόσο για την περιοχή όσο και για τον κόσμο
Τονίζοντας τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης αραβο-ισλαμικής συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε ότι ήταν ένα σημείο καμπής για την προώθηση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα των αποφάσεων που ελήφθησαν, τόνισε την επείγουσα ανάγκη να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα και να διασφαλιστεί η έγκαιρη παράδοση της βοήθειας. Είπε ότι οι μουσουλμανικές χώρες αυτή τη στιγμή επιλέγουν να λύσουν το ζήτημα της Γάζας χρησιμοποιώντας όλα τα διπλωματικά και ανθρωπιστικά εργαλεία.
Ο Χακάν Διντάν αναφέρθηκε επίση στη διαφορετική προσέγγιση και στη διάσταση απόψεων στο πολεμικό μέτωπο με τις ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ''ότι η Άγκυρα συνηγορεί υπέρ μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της αδιάλειπτης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.'' Ενώ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν άνευ όρων το Ισραήλ, παραδέχτηκε ότι υπάρχει σημείο επαφής σχετικά με την ανθρωπιστική εκεχειρία.
Όταν ρωτήθηκε για το εάν η Τουρκία θα πρωτοστατούσε στη δημιουργία ενός μπλοκ παρόμοιου με το οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό μποϊκοτάζ που επιδίωξαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο Φιντάν είπε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Τόνισε ότι το θέμα βρίσκεται επί του παρόντος στην ατζέντα της Τουρκίας.
Αναφερόμενος στο γιατί η Τουρκία καθυστέρησε να μποϊκοτάρει το Ισραήλ και να αποσύρει τον πρεσβευτή της, είπε ότι οι συντονισμένες ενέργειες με άλλες χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία είναι απαραίτητες για μια πιο αποτελεσματική απάντηση.