Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Επιμένει περί προβλημάτων στο Αιγαίο και «τουρκικής μειονότητας»
Η ηρεμία στο Αιγαίο είναι πολύτιμη αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο Χακάν Φιντάν, σχολιάζοντας την πορεία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς να αποφεύγει ωστόσο να βάζει και τις κόκκινες γραμμές στο τραπέζι αναφέρθηκε ο Χακάν Φιντάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberglobal, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λύσουν τα προβλήματα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιθυμεί να κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αφού αναφέρθηκε και στις επαφές που έχει με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, στην προσπάθεια τους όπως δήλωσε για την ειρηνική επίλυση των διαφορών, επανέλαβε ξανά τη θέση της Τουρκίας για προβλήματα στο Αιγαίο αλλά και της «τουρκικής μειονότητας».
«Υπάρχει μια αναζήτηση για ομαλοποίηση σε επίπεδο αρχηγών με την Ελλάδα. Οι δύο ηγέτες κάθισαν και εξέτασαν πώς θα μπορούσαμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.
Ο Έλληνας συνάδελφός μου και εγώ αναζητούμε πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα ειρηνικά. Υπάρχουν κατά καιρούς προκλήσεις, αλλά βλέπουμε ότι η βασική ελληνική πολιτική είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην κλιμακώνει την ένταση. Έχουμε μπροστά μας ένα σωρό προβλήματα.
Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειές μας θα έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, αυτή είναι η πρόθεσή μας, τόσο για την "τουρκική" μειονότητα όσο και για τα προβλήματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χακάν Φιντάν.
Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου όπου θα έχει συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τόνισε ότι εν καιρώ πολέμου είναι πολύ σημαντική η ηρεμία στο Αιγαίο, αφήνοντας αιχμές ωστόσο προς την Ελλάδα ότι η εξωτερική της πολιτική ήταν πάντα προσανατολισμένη προς την Τουρκία.
«Δεν είμαστε μια χώρα που καθορίζει την πολιτική μας μέσω της Ελλάδας. Η τουρκική πολιτική έχει αναπτυχθεί και επικεντρώνεται σε πολύ πιο σημαντικά ζητήματα. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου σκεφτόμαστε από μια πιο σφαιρική και ευρύτερη προοπτική. Έχουμε ζητήματα στη Μαύρη Θάλασσα, την Αφρική και την Ασία-Ειρηνικό και προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε όλα ταυτόχρονα. Η κατάστασή τους μαζί μας έχει διαμορφώσει την πολιτική τους. Ουσιαστικά, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αφορούσε πάντα την Τουρκία. Πώς μπορούμε να το προωθήσουμε αυτό με πιο ειρηνικές μεθόδους; Υπάρχει πόλεμος στη Μαύρη Θάλασσα αυτή τη στιγμή και η ηρεμία στο Αιγαίο είναι πολύτιμη αυτή τη στιγμή».
Αισιοδοξία αλλά και τελεσίγραφο στο Βερολίνο για Eurofighter
Με τα Eurofighters να μονοπωλούν το ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες, ενόψει και της συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Όλαφ Σολτς στην Κωνσταντινούπολη, ο Χακάν Φιντάν αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της Αγγλίας για την κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στο Βερολίνο ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει άλλες λύσεις αν το θέμα παραμείνει σε στασιμότητα.
«Η Αγγλία έπαιξε ενεργό ρόλο σε αυτό το θέμα. Ειδικά ο Πρόεδρός μας έφερε αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη στις συστηματικές του επαφές. Όταν ο Βρετανός συνάδελφός μου τηλεφώνησε πριν από μερικές εβδομάδες, δήλωσε ότι υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη σε αυτό το θέμα και φαίνεται ότι και οι Γερμανοί θα κάνουν θετικά βήματα σε αυτό το θέμα. Εάν παραμείνει μπλοκαρισμένο το θέμα πρέπει να ψάξουμε αλλού για λύσεις, η άμυνα και η εθνική ασφάλεια δεν είναι θέματα στα οποία πρέπει να χάνουμε χρόνο».
«Περιμένουμε επιβεβαίωση από τη Χαμάς για τον Σινουάρ - Δικαίωμα του Ιράν η αυτοάμυνα»
Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αρνήθηκε να σχολιάσει τον θάνατο του επικεφαλής της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, μέχρι να έρθει η επιβεβαίωση από την ισλαμιστική οργάνωση. Την ίδια στιγμή πάντως βλέπει ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικευμένης σύγκρουσης του Ισραήλ με το Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
«Πρέπει να το θεωρήσουμε αυτό ως μια μεγάλη πιθανότητα τον πόλεμο Ισραήλ - Ιράν. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό ως χώρα και περιοχή. Η εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή δεν είναι κάτι που επιθυμούμε. Έχουμε μια σημαντική εστίαση στο να θέσουμε ένα τέλος στον πόλεμο στην περιοχή μας στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει υποστεί κατοχή και καταστροφή τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Εάν το Ιράν ενεργήσει για δική του αυτοάμυνα, αυτό είναι και δικαίωμά του».