Financial Times: Πολιτικό πρόβλημα για Μητσοτάκη οι υποκλοπές - «Δάκτυλο» της Ρωσίας βλέπει στενός συνεργάτης του
Ένα εισκοσιτετράωρο πριν τη συζήτηση στη βουλή για τις υποκλοπές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μετά τους New York Times και το Politico, οι Financial Times δημοσιοποιούν άρθρο με τίτλο «Οι ελληνικές υποθέσεις υποκλοπών προκαλούν καύσωνα στον Μητσοτάκη» όπου η έγκριτη εφημερίδα επικαλείται ως πηγή συνεργάτη του Κυριάκου που αποδίδει εμμέσως στη Ρωσία τις εξελίξεις μετά την στάση της Ελλάδας στην εισβολή στην Ουκρανία. «Δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει απόπειρες αποσταθεροποίησης μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών... με άμεσους και έμμεσους τρόπους», είπε.
Όπως θυμίζουν οι Financial Times, η υπηρεσία πληροφοριών αυξάνει σταθερά τον αριθμό των εντολών νόμιμης παρακολούθησης, που έφθασαν τις 15.000 πέρυσι, πάνω από 30% υψηλότερα από το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΑΕ. Αντίθετα το 2004 - όταν η Ελλάδα φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θεωρούνταν ότι κινδύνευε από τρομοκρατική επίθεση - ο αριθμός των εντολών παρακολούθησης ήταν κάτω από 500.
Ο Θανάσης Κουκάκης, δημοσιογράφος που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τους Financial Times, είπε επίσης ότι έπεσε θύμα επίθεσης από το Predator αφού κατέθεσε καταγγελία στην υπηρεσία επιτήρησης τηλεπικοινωνιών, ΑΔΑΕ, ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείται.
Πριν αναλάβει καθήκοντα ο Κ. Μητσοτάκης, η παρακολούθηση αυξήθηκε επίσης σημαντικά το 2018, αφού η τότε κυβέρνηση Σύριζα μείωσε τον αριθμό των εισαγγελέων που απαιτούνταν για να εγκρίνουν μια εντολή παρακολούθησης από δύο σε έναν. Οι επικριτές λένε ότι υπονόμευσε την ανεξαρτησία και την εγκυρότητα της διαδικασίας, επισημαίνει η εφημερίδα.
«Ο Μητσοτάκης αρνήθηκε σε ομιλία του αυτό το μήνα ότι η υποκλοπή ήταν παράνομη, αλλά είπε ότι ήταν λάθος. «Δεν το ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ», είπε και κατηγόρησε τις «σκοτεινές δυνάμεις» ότι προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας και προσθέτει: «Πρόσωπο κοντά στον Μητσοτάκη είπε ότι αυτό ήταν υπαινιγμός στη Ρωσία μετά την αντίθεση της Ελλάδας στην εισβολή στην Ουκρανία. «Δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει απόπειρες αποσταθεροποίησης μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών»... με άμεσους και έμμεσους τρόπους», είπε το πρόσωπο αυτό».
Στο άρθρο των Financial Times φιλοξενούνται, επίσης, δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημητρίου, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος επεσήμανε ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε «να χαλάσει την εικόνα που χτίζει προσεκτικά τα τελευταία χρόνια ο Μητσοτάκης ότι πρόκειται για έναν πολιτικό με φιλελεύθερες απόψεις για την οικονομία και τα κοινωνικά ζητήματα».
Ο Παύλος Αποστολίδης, επικεφαλής της ΕΥΠ την περίοδο 1999-2005, λέει επίσης στους FT ότι ο αριθμός των αιτημάτων ήταν έκπληξη. «Δεν μπορώ να δικαιολογήσω την σημαντική αύξηση με τα χρόνια», είπε.
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Γιώργος Παγουλάτος, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με την πολιτική αποσταθεροποίηση.