Financial Times: Ανεβαίνει το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα
Αντιμέτωπη με το αυξημένο κόστος δανεισμού βρίσκεται η Ελλάδα καθώς ήδη η αγορά ομολόγων αρχίζει να προεξοφλεί στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, με πιθανό πρόωρο τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και αύξηση επιτοκίου μέσα στο τρέχον έτος ως απάντηση στο παγκόσμιο κύμα πληθωρισμού.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Financial Times, η ΕΚΤ έχει ακολουθήσει προσεκτική γραμμή σχετικά με την προοπτική ανόδου των επιτοκίων για αρκετούς μήνες, υποσχόμενη να διατηρήσει ευνοϊκές τις συνθήκες χρηματοδότησης έως ότου η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμψει από την πανδημία ενώ θεωρεί βέβαιο ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.
Ωστόσο, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ σε μία χαρακτηριστική αναδίπλωση, αρνείται πλέον να αποκλείσει μια πιθανή άνοδο των επιτοκίων φέτος -όπως είχε κάνει μόλις εβδομάδες νωρίτερα- επισημαίνοντας την «ομόφωνη ανησυχία» που υπάρχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό ο οποίος κατέγραψε ρεκόρ στην Ευρωζώνη 5,1% τον Ιανουάριο.
Το Σαββατοκύριακο, ο Klaas Knot, ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, έγινε το πρώτο μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ που είπε δημόσια ότι αναμένει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει στο 4% για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Επιπλέον κάλεσε την ΕΚΤ να τερματίσει τις καθαρές αγορές ομολόγων «το συντομότερο δυνατό» στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αύξηση των επιτοκίων το τέταρτο τρίμηνο.
Άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα
Ισχυρές πιέσεις δέχονταν από χθες το πρωί όλες σχεδόν οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, με τα αποτελέσματα να γίνονται πιο ορατά στις πιο ευάλωτες χώρες του Νότου.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμ ατων FT, η πτώση στις τιμές των ομολόγων οδήγησε την απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων σε άνοδο 0,1 ποσοστιαίας μονάδας στο 1,84 τοις εκατό - πίσω στα επίπεδα που έφθασαν τον Απρίλιο του 2020 λίγο μετά το χτύπημα της πανδημίας του κορονοϊού. Η διαφορά μεταξύ του ιταλικού 10ετούς κόστους δανεισμού και του κόστους δανεισμού της Γερμανίας - βασικό μέτρο πίεσης στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης - αυξήθηκε στις 1,63 ποσοστιαίες μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020.
Η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη στα ελληνικά 10ετή ομόλογα, καθώς η απόδοσή τους αυξήθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,55 τοις εκατό — το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2019.
Η πίεση πώλησης ήταν ευρέως διαδεδομένη και οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών αυξήθηκαν πάνω από 1,1 τοις εκατό για πρώτη φορά για σχεδόν τρία χρόνια.
Η κατευναστική παρέμβαση της Λαγκάρντ
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, οι πωλήσεις σε ιταλικό, ελληνικό και ισπανικό χρέος μειώθηκαν αργότερα μέσα στην ημέρα, αφού η Λαγκάρντ υποβάθμισε τις πιθανότητες ξαφνικής αλλαγής στην πολιτική της ΕΚΤ λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται να βιαστεί κανείς για οποιοδήποτε πρόωρο συμπέρασμα αυτή τη στιγμή – η προοπτική είναι επίσης πολύ καλή». Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόσθεσε: «Οι πιθανότητες να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στον στόχο μας έχουν αυξηθεί, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα είναι επίμονα και σημαντικά πάνω από τον στόχο μας μεσοπρόθεσμα, κάτι που θα απαιτούσε μετρήσιμη σύσφιξη».
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου αντιστάθμισε τα κέρδη του και διαμορφώθηκε στο 1,78% περίπου. Η ισοδύναμη ελληνική απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,45% αργά το απόγευμα της Ευρώπης, ενώ η απόδοση του ισπανικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το 1,1%.
Η ΕΚΤ έχει συγκεντρώσει τεράστια επιρροή στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια όταν αγόρασε περισσότερο από το 100% του χρέους, χωρίς αναχρηματοδοτημένα ομόλογα, που εκδόθηκαν από τις κυβερνήσεις στο μπλοκ του ενιαίου νομίσματος. Η κεντρική τράπεζα έχει σχεδόν διπλασιάσει το συνολικό ποσό των ομολόγων που κατέχει στα 4,7 τρισ.
Τον Δεκέμβριο, περιέγραψε σχέδια για διακοπή των καθαρών αγορών στο πλαίσιο ενός προγράμματος έκτακτης ανάγκης 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ στα τέλη Μαρτίου, ακολουθούμενο από προσωρινό διπλασιασμό ενός προηγούμενου προγράμματος αγοράς ομολόγων προτού το μειώσει ξανά στα 20 δισ. ευρώ τον μήνα από τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, ορισμένοι βετεράνοι παρατηρητές της ΕΚΤ ανησυχούν ότι κινδυνεύει να επαναλάβει το λάθος της αύξησης των επιτοκίων πολύ σύντομα, όπως έγινε το 2011, τη στιγμή που άρχιζε η κρίση κρατικού χρέους της ευρωζώνης. «Θα πληρώσουμε το τίμημα για την πρόωρη σύσφιξη καθώς διανύουμε το 2023-24 με τη μορφή χαμηλότερης ανάπτυξης, υψηλότερης ανεργίας και πληθωρισμού πολύ κάτω από το 2 τοις εκατό», δήλωσε ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της UniCredit.
Πηγή: FT