Φεύγει το 2021 με τα κρούσματα στο «κόκκινο»- Ποια είναι τα συμπτώματα της Όμικρον- Όχι PCR μετά από θετικό rapid
Κρούσματα: To 2021 μας αποχαιρετά με το 5ο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται στην κορύφωσή του. Τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεπεράσει τις 35.000, ενώ κανείς από τους ειδικούς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν βρισκόμαστε στο τέλος ή έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας.
Ο ΕΟΔΥ για την Πέμπτη ανακοίνωσε 35.580 νέα κρούσματα. Υψηλά παραμένουν και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, με 72 θανάτους, 636 διασωληνωμένους και μεγάλη αύξηση νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Πρωτιά αρνητικού ρεκόρ η Αττική
Για πολλοστή φορά η Αττική καταγράφει ρεκόρ μολύνσεων, ενώ και η Θεσσαλονίκη ακολουθεί για ακόμα μια μέρα σε τετραψήφιο αριθμό. Συγκεκριμένα, το λεκανοπέδιο «δίνει» 15.7137 μολύνσεις, ενώ η συμπρωτεύουσα 3.997.
Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική, από τα 15.707 κρούσματα του Λεκανοπεδίου, τα 5.007 καταγράφονται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.
Την ίδια στιγμή, 40 περιοχές καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Τα συμπτώματα της «Όμικρον»
Επικαλούμενη νεότερα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι παραλλαγή «Όμικρον» διαφέρει σημαντικά και στην κλινική εικόνα.
Συγκεκριμένα εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο και σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό.
Έτσι πολλοί που θα κολλήσουν την παραλλαγή «Όμικρον» θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα και όχι κορονοϊό.
«Ισχυρή, λοιπόν, είναι η σύσταση, να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε άμεσα στην διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού, ή και εργαστηριακού ελέγχου».
Όχι PCR έπειτα από θετικό rapid test
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κάλεσε τους πολίτες που έχουν κάνει rapid test και έχει βγει θετικό, να μην προβούν και σε μοριακό τεστ επιβεβαίωσης.
«Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά θετικά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος, είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR» είπε, ανατρέποντας τις μέχρι πρότινος συστάσεις.
«Δεν χρειάζεται συχνά PCR test, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάνε οικογένειες. Κάνουμε rapid test που έχει μια διατίμηση και είναι φθηνή. Αν είναι θετικό το δεχόμαστε, αν είναι αρνητικό επίσης το δεχόμαστε. Αν έχουμε πολύ έντονα συμπτώματα να πάει κάποιος» συμπλήρωσε.
Σύγχυση και ερωτηματικά
Ωστόσο η προτροπή αυτή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, δημιουργεί σύγχυση και πολλά ερωτηματικά. Πως ένας ασθενής θα μπορεί να πάρει το πιστοποιητικό νόσησης έχοντας κάνει rapid τεστ και όχι μοριακό, δεδομένου ότι το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο μετά από δήλωση του PCR;