Φεστιβάλ dare Dance Festival (dDF) σήμερα και αύριο 28-29 Μαΐου στο Cinema Ideal
Οι διοργανωτές του φεστιβάλ είναι ο Αντώνης Μπέρτος, διαθεματικός καλλιτέχνης, performer σωματικού θεάτρου-ψυχολόγος, η Άρτεμις Μανάκου, ηθοποιός-performer σωματικού θεάτρου, κινησιολόγος και ο Βαγγέλης Παπαευαγγελίου, κινηματογραφιστής- σκηνοθέτης. Το μη κερδοσκοπικό σωματείο Vision Network Athens τους συνάντησε και συζήτησε μαζί τους.
• Πείτε μας δύο λόγια για το φεστιβάλ.
Στο 1ο dDF του 2022 θα προβληθούν επαγγελματικές παραγωγές του Dare Dance Digitalize και μελών της ομάδας. Επίσης, videodances των συμμετεχόντων, του δίμηνου σεμιναριακού κύκλου για επαγγελματίες χορευτές και ηθοποιούς και του ετήσιου σεμιναριακού κύκλου ατόμων χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην κίνηση. Επιπλέον, το dDF22 αποτελεί μια πλατφόρμα για την προβολή έργων και από άλλους καλλιτέχνες που συμμερίζονται το όραμα και την αισθητική του συμμετέχοντας με videodance αλλά και ως φυσική παρουσία στη σκηνή του Ιdeal σε μια performance έκπληξη με τίτλο "on Stage"- "επί σκηνής". Eυχαριστούμε πολύ το Cumana Dance Film Experiment, την Εμανουέλλα Πεχυνάκη, τον Κώστα Χρυσαφίδη (Zangao), την Δήμητρα Βλάχου, την Ελένη Δανεσή, την Εύη Στάμου, τη Μαρία Βάθη, την Ίρις Κατράκη- Παύλου, τους Danae & Dionysios, τη Μαρία Τσιώλη, τη Δέσποινα Λελούδα, την Ειρήνη Κουρούβανη, τις <159>, τις <Βelles Epoches>, τον Πάνο Πολυπαθέλη, τη Μαρία Κώττη, την Άννα Κοκκινάκη, την Άγκελα Μιράσι, την Άννα Βεκιάρη, την Ηλιάννα Κρουστάλλη και τους συνεργάτες τους.
Περισσότερες πληροφορίες για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ καθώς και ποιά ημέρα προβάλλονται μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook:
https://www.facebook.com/daredancefestival
• Πως φτάσατε στην ιδέα αυτή;
Βαγγέλης: Η αφορμή λοιπόν για να «γεννηθεί» το 1o Dare Dance Festival ήταν αρχικά για να γίνεται μια παρουσίαση της δουλειάς των μαθητών του Αντώνη και της Άρτεμις. Στη συνέχεια μετά από συζήτηση, διευρύναμε το εύρος του φεστιβάλ και εντάξαμε videodance projects και άλλων συνεργατών και συναδέλφων και έγινε και η προσθήκη της δράσης onstage την οποία πλαισιώσουν επαγγελματίες χορευτές, χορευτές με αναπηρία και performers, παρουσιάζοντας ένα προσωπικό τους σόλο στη σκηνή του Ideal, με βάση την αρχή της συνύπαρξης επί σκηνής. Έτσι πήρε μια άλλη υπόσταση από το αρχικό concept με στόχο την μελλοντική ανάπτυξη της ιδέας σε κάτι ακόμα πιο μεγάλο με περισσότερους καλλιτέχνες του χώρου, που ευελπιστούμε να συμβεί από του χρόνου.
• Τι είναι αυτό που φιλοδοξείτε να εμπνεύσετε σε όσους και όσες παρακολουθήσουν το φεστιβάλ;
Άρτεμις: Θα θέλαμε το dDF να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο και να μπορεί να αγκαλιάσει όποιον έχει κάτι αληθινό να μοιραστεί με ειλικρίνεια και ενδιαφέρον για την τέχνη του videodance και να ενώνει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους που τους αρέσει να δημιουργούν σε μια εποχή που μόνο αυτό δεν σε προδιαθέτει να πράξεις.
Έτσι κι εμείς λοιπόν, θέλουμε να μείνουμε πιστοί στην τέχνη μας και να αντλούμε την αλήθεια των σωμάτων που είναι το μόνο “μέσο” που δεν μπορεί να πει ψέματα, ανεξαρτήτως ιδιότητας και κοινωνικού υποβάθρου και μέσω του Φεστιβάλ μας θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο που να μας χωράει όλους.
• Με ποιόν τρόπο περνά η έννοια της διαπολιτισμικότητας μέσα από το φεστιβάλ;
Στο χορό δεν υπάρχει η διαφορετική γλώσσα να χωρίζει τους ανθρώπους, μόνο η αλήθεια των σωμάτων. Το φεστιβάλ μπορεί να το παρακολουθήσει άνθρωπος από κάθε εθνικότητα, αφού είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουμε παγκόσμια: αυτή του σώματος. Υπό αυτή την έννοια το dare Dance Festival έχει θέσει από την αρχή μια πολύ ισχυρή διαπολιτισμική συνθήκη, ένα χώρο να χωράει όλους-όλες και ολ@. Ευελπιστούμε του χρόνου να έχουμε καλλιτεχνικές συμμετοχές από διάφορα μέρη του κόσμου.
• Αντώνη, τι είναι για σένα ο διαπολιτισμικός πολίτης;
Κατά την άποψη μου, ο διαπολιτισμικός πολίτης είναι ένας άνθρωπος που στη φιλοσοφία του πιστεύει και εμπιστεύεται την ετερότητα, τον πλούτο και τη σοφία που έχουν οι διαφορετικοί πολιτισμοί του κόσμου. Που πιστεύει στη σύνδεση των ανθρώπων, με ένα τρόπο αυθεντικό και γεμάτο ενσυναίσθηση, παρά τις δυσκολίες που έχει αυτός ο δρόμος.
• Άρτεμις, τι είναι για σένα ο διαπολιτισμικός πολίτης;
Οι διαφορετικές αντιλήψεις και πρακτικές, οι διαφορετικές συναρτήσεις αλλά και η εγκόλπωση της ετερότητας βαθιά μέσα μας ίσως έφτιαχναν έναν διαπολιτισμικό άνθρωπο- έναν αληθινό άνθρωπο αν θέλετε. Έναν άνθρωπο που αντί για χρώματα, έθνη και σημαίες θα ήθελε να ακούει και να μαθαίνει όλες τις γλώσσες του κόσμου και να παρατηρεί μόνο την ομορφιά γύρω του.
• Βαγγέλη, τι είναι για σένα ο διαπολιτισμικός πολίτης;
Για μένα ο διαπολιτισμικός πολίτης είναι ο άνθρωπος που θέλει να εξελίσσεται προς μια σωστή και ηθική κατεύθυνση και έχει την όρεξη να ανακαλύπτει και να αναζητάει νέες εμπειρίες. Είναι καθαρά θέμα λογικής και σωστής παιδείας. Δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε να ειναι για μένα κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό, από αυτό που θα έπρεπε να είναι για όλο τον κόσμο.
• Ποιο είναι το επόμενό σας βήμα;
Αντώνης: Τα επόμενα βήματα είναι να συνεχίζουμε από Σεπτέμβρη τα μαθήματα σε ενήλικες και να διοργανώσουμε το dare Dance Festival της νέας χρονιάς. dDF23.
Στα μαθήματα-σεμινάρια μας, κινούμαστε στην αμιγώς καλλιτεχνική και εκπαιδευτική ένωση του σωματικού θεάτρου, της ψυχολογίας και του κινηματογράφου, μέσω της διαθεματικότητας (interdisciplinarity). Η τεχνική στη δουλειά μας είναι πολύ σημαντική. Χρησιμοποιούμε μεθοδολογίες που έχουμε διδαχθεί και εφαρμόσει εδώ και 20 χρόνια σε ποικίλες ομάδες όπως το σωματικό θέατρο, τη δυναμική της ομάδας, μεθόδους σωματικής αφήγησης-storytelling και την επικοινωνία δίχως βία. Αυτό μας επιτρέπει να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας με έναν πιο ολιστικό και λιγότερο κατακερματισμένο τρόπο. Πάρα πολλοί/ πολλές από εμάς δεν ξέρουμε πως να ακούσουμε το σώμα μας, να αναγνωρίσουμε τα σημάδια που μας δίνει και να δώσουμε χώρο στον αυθεντικό μας εαυτό και στην αυθεντική μας κίνηση. Ζούμε συνεχώς σε ένα περιβάλλον όπου η ελεύθερη έκφραση λογοκρίνεται από όταν είμαστε πολύ μικροί.
Όποιος ή όποια ανεξαρτήτου ηλικίας, θα ήθελε να έχει αυτή την πολύ όμορφη εμπειρία των μαθημάτων σωματικού θεάτρου που καταλήγουν σε μια κινηματογραφική αίθουσα, ας μας αναζητήσει.
https://www.youtube.com/watch?v=Ml2zbQ7RR3c&t=3s
Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα-σεμινάριά μας θα βρείτε εδώ:
https://thefaceofmen.wixsite.com/the-3d-project/gallery