Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025: Το πρόγραμμα και η έκπληξη που ακούει στο όνομα Ζιλιέτ Μπινός
Η διάσημη Γαλλίδα πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου, θα βρεθεί για πρώτη φορά στη σκηνή της Επιδαύρου.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, παρουσίασε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ 2025, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου.
«Με μεγάλη συγκίνηση σας καλωσορίζουμε φέτος, σε μια χρονιά με ιδιαίτερη σημασία. Εβδομήντα χρόνια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. 1955 - 2025. Η επέτειος αυτή δεν αποτελεί για εμάς απλώς αφορμή για μια –επιβεβλημένη– ιστορική ανασκόπηση, είναι, κυρίως, ένα δημιουργικό εφαλτήριο προς το μέλλον» ήταν τα πρώτα λόγια της.
Το πρόγραμμα
Ένας συμπαγής Κύκλος Κλασικής Μουσικής διατρέχει το πρόγραμμα του Ηρωδείου, με λαμπερά ονόματα από το παγκόσμιο στερέωμα. Μεγάλες ορχήστρες αλλά και διακεκριμένοι σολίστ, όπως η Γιούτζα Ουάνγκ, ο Ντανιίλ Τρίφονοφ, ο Ιμάνιουελ Αξ, θα εμφανιστούν φέτος στο ρωμαϊκό ωδείο. Μεταξύ άλλων θα απολαύσουμε την κορυφαία σολίστ Χίλαρι Χαν με τη Φιλαρμονική του Μονάχου υπό τον Αντρές Ορόσκο-Εστράδα, ενώ καλεσμένοι στη γιορτή θα είναι και οι «διεθνείς» μαέστροι μας Κωνσταντίνος Καρύδης και Θεόδωρος Κουρεντζής, με τον τελευταίο μάλιστα να υπόσχεται μια μυσταγωγική βραδιά Μάλερ με τη Utopia να δονεί την ορχήστρα της Επιδαύρου. Και φυσικά μεγάλα ονόματα της σύγχρονης μουσικής, όπερα από την Λυρική Σκηνή, αφιέρωμα στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, Χορός και Θέατρο συνθέτουν έναν προγραμματισμό γεμάτο αντιθέσεις.
Μία από τις πιο αναγνωρισμένες πρωτοβουλίες μας είναι ο Κύκλος Contemporary Ancients, ένα σχέδιο που γιορτάζει φέτος πέντε χρόνια ζωής. Με άξονα την ανάθεση συγγραφής και σκηνοθεσίας αλλά και την έκδοση θεατρικών έργων που αντλούν την έμπνευσή τους από το Αρχαίο Δράμα, ο Κύκλος έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια νέα, συναρπαστική Θεατρική Σειρά. Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, ο σπουδαίος συγγραφέας και σκηνοθέτης Ουαζντί Μουαουάντ θα παρουσιάσει τον ''Όρκο της Ευρώπης''. Επικεφαλής ενός διεθνούς καστ, η διάσημη Γαλλίδα πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου Ζιλιέτ Μπινός για πρώτη φορά στη σκηνή της Επιδαύρου.
Ο Ούλριχ Ράσε, από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του, που εντυπωσίασε το κοινό της Επιδαύρου με τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου (2022), φέτος καταπιάνεται με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, στα θυρανοίξια των Επιδαυρίων, σκηνοθετώντας έναν θίασο ταλαντούχων Ελλήνων ηθοποιών, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό μας Θέατρο, η οποία έχει συμβολική σημασία.
Η ίδια τόλμη και στο πρόγραμμα της Αθήνας. Πρωτοεμφανιζόμενοι στο Φεστιβάλ νέοι Έλληνες δημιουργοί αλλά και ιδιοσυγκρασιακοί καλλιτέχνες από τις διεθνείς σκηνές θα παρουσιάσουν πρωτότυπα έργα Θεάτρου και Χορού στην Πειραιώς 260.
Η εμβληματική προσωπικότητα της Αριάν Μνουσκίν και το ιστορικό Θέατρο του Ήλιου θα ανοίξουν το πρόγραμμα της Πειραιώς 260 κατακλύζοντας τον Χώρο Δ με τους «δράκους» της Ιστορίας, στην τελευταία επετειακή παράσταση του διάσημου θιάσου.
Ο πολυσχιδής εικαστικός και σκηνοθέτης Ουίλλιαμ Κέντριτζ αναβιώνει μια μεγάλη στιγμή του από το παρελθόν, επιστρέφοντας στο Faustus in Africa!
Αλλά και στην Επίδαυρο, με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, μεγάλες μορφές της θεατρικής Τέχνης καταθέτουν τις δημιουργίες τους, απόσταγμα της σπουδαίας διαδρομής τους.
Συνεργασία εκ νέου με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για μια συναυλία με τον σπουδαίο Νικόλα Πιοβάνι. Νέες, σημαντικές συμπράξεις: Μία με την Τεχνόπολη και τον Δήμο Αθηναίων για το Δημοτικό Θέατρο του Λυκαβηττού και επιπλέον, δύο ξεχωριστές παραγωγές σε συνεργασία και συμπαραγωγή με το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το Ωδείο Αθηνών παραμένει σταθερός συνοδοιπόρος μας στη διοργάνωση του Subset Festival, που επιστρέφει πιο διεθνές από ποτέ. Ryoji Ikeda, Mouse on Mars ft. Dodo NKishi, Christina Vantzou και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες και σολίστ, σύνολα και σχήματα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εργαστήρια, αναθέσεις νέων έργων, ηχητικές εγκαταστάσεις και δυναμικά vibes βάζουν τη νέα μουσική στον χάρτη του Aθηναϊκού κέντρου.
Στην Πειραιώς 260, τον πρώτο λόγο έχουν οι γυναίκες. Η Καρολίνα Μπιάνκι, η Ελίνε Άρμπο, η Ντάρια Ντεφλοριάν, η Φέι Ντρίσκολ, η Μιτ Βάρλοπ αλλά και η Κατερίνα Γιαννοπούλου, η Σοφία Καραγιάννη, η Έλενα Μαυρίδου, η Ιώ Βουλγαράκη και πολλές ακόμα επικεφαλής καλλιτέχνιδες του φετινού προγράμματος ενώνουν τις φωνές τους στην σκηνή, ενώ η Αριάν Μνουσκίν, ανοίγει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Αθήνα.
Τα βιβλία ανεβαίνουν φέτος στη σκηνή, με 8 παραστάσεις, 6 ελληνικές και 2 ξένες, βασισμένες σε σύγχρονα λογοτεχνικά αριστουργήματα, από διάσημους συγγραφείς αλλά και λιγότερο γνωστές φωνές της λογοτεχνίας. Ανάμεσά τους τρία Νομπέλ. Η Ανί Ερνό, η Χαν Γκανγκ και ο Ζοζέ Σαραμάγκου δίνουν, με την αριστοτεχνική γραφή τους, νέα πνοή στη θεατρική εμπειρία θέτοντας θεμελιώδη ερωτήματα για την ανθρώπινη κατάσταση.
O κύκλος Ρίζες σηματοδοτεί την επιστροφή στις ρίζες του θεατρικού λόγου και της ελληνικής παράδοσης με πέντε θεατρικά έργα – από τον Κατσούρμπο του Χορτάτση έως μια μετα-αποκαλυπτική εκδοχή του Καραγκιόζη, και από τα κωμικά «νούτικα» μιας άλλης εποχής ως τις αρχετυπικές γυναικείες μορφές της υπαίθρου. Στον Κύκλο εντάσσεται και μια μουσική βραδιά στη Μικρή Επίδαυρο, όπου ο Αύγουστος είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στη Μουσική.