Fed: Διατήρησε τα επιτόκια - Δεν υπάρχει βιασύνη για τη μείωσή τους
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED) διατήρησε, όπως αναμενόταν, το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 5,25 έως 5,50% στο οποίο βρίσκεται από τον Ιούλιο, μια απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα από τα 12 μέλη με δικαίωμα ψήφου.
Ωστόσο, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC) διευκρίνισε πως «δεν προβλέπει ότι θα ήταν σκόπιμο να μειώσει τα επιτόκια, μέχρι να είναι πιο σίγουρη ότι ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά προς το 2%», επίπεδο στόχο, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση. Η Fed είχε δηλώσει κατά τη συνεδρίασή της στα μέσα Δεκεμβρίου ότι προβλέπει αρκετές μειώσεις επιτοκίων το 2024.
Επιφυλακτικός για τις επόμενες κινήσεις της Fed εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ αποκλείοντας ουσιαστικά ότι θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων μέχρι τον Μάρτιο. «Με βάση τη σημερινή συνεδρίαση, θα σας έλεγα ότι δεν θεωρώ πιθανό ότι η επιτροπή θα φτάσει σε ένα επίπεδο εμπιστοσύνης μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου ώστε να προσδιορίσει ότι ο Μάρτιος είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό» είπε χαρακτηριστικά «Αλλά αυτό θα το δούμε» πρόσθεσε κρατώντας τη δυνατότητα να κινηθεί η κεντρική τράπεζα, όπως συνεχώς λέει, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα.
«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, η συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη» είπε χαρακτηριστικά. «Θέλω να διαβεβαιώσω τον αμερικανικό λαό ότι είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας του 2%.»
Ο Πάουελ εξήγησε ότι η Fed έχει πιθανότατα ολοκληρώσει όλες τις αυξήσεις επιτοκίων που χρειάζεται σε αυτόν τον οικονομικό κύκλο σύσφιγξης. Ωστόσο επεσήμανε ότι ενδέχεται να μην υπάρξουν μειώσεις στον άμεσο ορίζοντα. «Πιστεύουμε ότι το επιτόκιο πολιτικής μας βρίσκεται πιθανότατα στο ανώτατο σημείο του για αυτόν τον κύκλο σύσφιγξης και ότι αν η οικονομία εξελιχθεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένεται, θα είναι πιθανότατα σκόπιμο να αρχίσουμε να περιορίζουμε την πολιτική συγκράτησης κάποια στιγμή φέτος» είπε.
«Όμως η οικονομία έχει εκπλήξει τους προβλέποντες με πολλούς τρόπους μετά την πανδημία και η συνεχιζόμενη πρόοδος προς τον στόχο μας για πληθωρισμό 2% δεν είναι εξασφαλισμένη», πρόσθεσε. «Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και παραμένουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τους κινδύνους για τον πληθωρισμό. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε το τρέχον εύρος-στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο».
Η κεντρική τράπεζα έχει στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού για 6 μήνες και θα χρειαστεί κι άλλα στοιχεία, πέρα από την ισχυρή αγορά εργασίας, για να νιώσει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο στόχο του 2%, θα συνεχίσει να επιβραδύνεται μέχρι το τέλος.
Αναγνωρίζοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιβραδύνονται τους τελευταίους μήνες τόνισε ότι δεν έχουν φθάσει σε επίπεδο που να πειστεί η κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων. «Οι χαμηλότερες ενδείξεις του πληθωρισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους είναι ευπρόσδεκτες, αλλά θα πρέπει να δούμε συνεχή στοιχεία για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας» δήλωσε ο Πάουελ.
«Θέλουμε να δούμε περισσότερα καλά στοιχεία» είπε. «Δεν είναι ότι ψάχνουμε για καλύτερα δεδομένα, ψάχνουμε για μια συνέχιση των καλών δεδομένων που βλέπουμε για να νιώσουμε εμπιστοσύνη ότι βρισκόμαστε σε βιώσιμη πορεία για να φθάσει ο πληθωρισμός στο 2%», πρόσθεσε.
Κατά την αξιολόγηση του πληθωρισμού, μεγάλο μέρος του προέρχεται από τον πληθωρισμό αγαθών και αυτό σημαίνει ότι ο «τομέας των υπηρεσιών θα πρέπει να συμβάλει περισσότερο» καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται,
Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε το ακριβές σημείο που θα νιώσουμε άνετοι ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο στόχο μας, είπε απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου.
Η FOMC δεν έχει αρχίσει ακόμη να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων. «Δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο, δεν υπήρξε καμία πρόταση για μείωση των επιτοκίων. Δεν εξετάσαμε ενεργά το ενδεχόμενο να μειώσουμε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων». Η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός χαλαρώνει προτού αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, τόνισε ο Πάουελ.