Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,50% για πρώτη φορά από το 2000
Στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων εδώ και 22 χρόνια προχώρησε σήμερα (4/5) η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve). Πιο συγκεκριμένα, η Fed αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κατά 0,50% (50 μονάδες βάσης) από το 0,25% στο 0,75%, στο πλαίσιο της χαλιναγώγησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που καταγράφει υψηλό 40 ετών.
Η απόφαση της τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,50% σηματοδοτεί την πιο επιθετική αύξηση από τον Μάιο του 2000. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Fed επέλεξε να αυξήσει τα επιτόκια μόνο κατά 0,25%, με την τελευταία κίνηση να φανερώνει το πλήγμα του πληθωρισμού στα αμερικανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η Fed στοχεύει πλέον σε επιτόκια μεταξύ 0,75% και 1%, με ορισμένους αξιωματούχους να υποστηρίζουν την αύξηση του στόχου πιο κοντά στο 2,5% μέχρι το τέλος του 2022. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, η αμερικανική κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού της για πρώτη φορά από τα τέλη του 2018, αλλά μόλις κατά 0,25%.
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε επίσης ότι θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς προσπαθεί να «απογαλακτιστεί» από τα οικονομικά βοηθήματα της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) έδωσε στη δημοσιότητα το λεπτομερές σχέδιο για τη μείωση του ισολογισμού της Fed, συνολικού ύψους σχεδόν 9 τρισ. δολαρίων, ο οποίος αποτελείται κυρίως από ομόλογα του Δημοσίου και στεγαστικά δάνεια.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η επιθετικότητα της Fed δημιουργεί ήδη προβλήματα στην οικονομία των ΗΠΑ, σε πιστωτικά προϊόντα όπως οι πιστωτικές κάρτες, τα στεγαστικά δάνεια και τα επιχειρηματικά δάνεια. Ενδεικτικά, τα σταθερά επιτόκια στεγαστικών δανείων 30 ετών έχουν αυξηθεί κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα, σε πάνω από 5%. Με τη σημερινή της κίνηση, ωστόσο, η κεντρική τράπεζα ελπίζει ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα επιβραδύνει τις δαπάνες αρκετά ώστε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αλλά όχι τόσο ώστε να προκαλέσει ύφεση.
Η τράπεζα στάθηκε σε μια σειρά γεωπολιτικών κινδύνων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι διακοπές λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω Covid-19 στην Κίνα «είναι πιθανό να επιδεινώσουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα».
Η FOMC αναφέρει επίσης ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τις οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία, η οποία μπορεί να προσθέσει «περαιτέρω ανοδική πίεση» στον ήδη υψηλό πληθωρισμό.
Τέλος, ως προς το πρόγραμμα μείωσης του ισολογισμού αναφέρει ότι θα το προσαρμόσει ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα που θα επικρατούν την εκάστοτε περίοδο.