Φαραντούρης για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Στηρίζω αλλά η αναβλητικότητα κοστίζει
Είχε ζητήσει την έκδοση των σχετικών πράξεων απ' την κυβέρνηση και την ανεπιφύλακτη στήριξη των ευρωπαϊκών οργάνων έναντι των τουρκικών απειλών.

«Στηρίζω τη σημερινή έκδοση της πράξης και του χάρτη για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) της χώρας» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φαραντούρης αναφερόμενος στις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις.
Όπως επισημαίνει, «ήταν μια εκκρεμότητα της Ελλάδας απ' το 2021, για την οποία η χώρα μας είχε παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2023 και η οποία συντηρούσε ένα καθεστώς νομικής ασάφειας στο Αιγαίο που δεν εξυπηρετουσε παρά τις τουρκικές βλέψεις».
Όπως σημειώνει εδώ και ένα χρόνο είχε ζητήσει την συντεταγμένη και αποφασιστική έκδοση των σχετικών πράξεων απ' την κυβέρνηση και την ανεπιφύλακτη στήριξη των ευρωπαϊκών οργάνων (Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής) έναντι των τουρκικών απειλών. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει στις Ολομέλειες του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024 το αίτημα για συντονισμένες ενέργειες της ΕΕ για την προστασία των θαλασσών των Κρατών Μελών με βάση το Χάρτη της Σεβίλλης.
Στις 6 Ιανουαρίου 2025 υπέβαλε Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την υποχρέωση ολοκλήρωσης του Θαλασσίου Χωροταξικού Σχεδιασμού ζητώντας την καταδίκη των τουρκικών απειλών στην άσκηση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που εκπορεύονται από το ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο.
Στην απάντησή του στις 21 Φεβρουαρίου 2025 ο Επίτροπος Αλιείας και Θαλασσών Κ. Καδής, επιβεβαίωσε την υποχρέωση της χώρας να προχωρήσει και δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη-μέλη στην ολοκλήρωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και την αντιμετώπιση τυχόν προκλήσεων που μπορεί να αντιμετωπίζουν κατά τη συμμόρφωσή τους με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Στις 31 Μαρτίου 2025, ο Ν. Φαραντούρης δήλωσε ότι η κυβερνητική αναβλητικότητα αφήνει αναξιοποίητο ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία των ελληνικών θέσεων και ζήτησε άμεσα θετικές δράσεις μετά και την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Έστω την ύστατη ώρα, έστω με καθυστέρηση 4 ετών και κατόπιν δημοσίευσης αντίστοιχου χάρτη με τις τουρκικές αξιώσεις στην Άγκυρα, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε επιτέλους σε αυτό που όφειλε να είχε πράξει πολύ νωρίτερα. Στην εξωτερική πολιτική η αναβλητικότητα κοστίζει. Ας αξιοποίησει η κυβέρνηση τις δυνατότητες της ευρωπαϊκής συμμετοχής μας και ας εκμεταλλευτεί τις προσπάθειες όλων μας για θωράκιση των εθνικών θέσεων χωρίς κομματικούς εγωισμούς», καταλήγει ο έλληνας ευρωβουλευτής.