Φαράγγι της Σαμαριάς: Συμβουλές και μυστικά για ασφαλή εξόρμηση - Ποια φαράγγια θεωρούνται «παγίδες»
Ως φυσικό περιβάλλον, όπως όλοι οι εθνικοί δρυμοί και τα ορεινά επισκέψιμα μονοπάτια, μπορεί να γίνει απρόβλεπτo..
Ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (18/9) στο Φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιάκαθώς νεαρή τουρίστρια που έκανε πεζοπορία άφησε την τελευταία της πνοή.
Αιτία στάθηκε η ξαφνική καταιγίδα που ξέσπασε στο σημείο, με αποτέλεσμα λόγω της ισχυρής νεροποντής να αποκολληθεί ένας βράχος και να καταπλακώσει το πόδι της 35χρονης γυναίκας. Δυστυχώς λόγω μεγάλης αιμορραγίας ο οργανισμός της δεν άντεξε και λίγη ώρα μετά άφησε την τελευταία της πνοή.
Την ίδια ώρα είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή άλλοι 32 πεζοπόροι. Τελικά όλοι τους απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και περίπου στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης έφτασαν στο λιμάνι των Σφακίων, μη μπορώντας να συνειδητοποιήσουν όσα είχαν προηγηθεί.
Νωρίτερα σήμερα, με αφορμή αυτή την τραγική είδηση, ο γεωλόγος Αθανάσιος Γκανάς, μίλησε στο Action24 σχετικά με την επικινδυνότητα των φαραγγιών στην Ελλάδα αλλά και για τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται.
«Το φαράγγι της Σαμαριάς όπως και τα υπόλοιπα φαράγγια που έχουμε είναι φυσικά μνημεία απαράμιλλου κάλλους και πρέπει να προστατεύονται. Τα περισσότερα φαράγγια βρίσκονται στην Κρήτη συνεπώς υφίστανται μεγάλες δονήσεις από τους σεισμούς που έχουμε στο ελληνικό τόξο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε ρωγμές, που με κάθε σεισμό ανοίγουν όλο και περισσότερο. Όταν λοιπόν υπάρχει ένα επικίνδυνο υπόβαθρο, με τις συχνές βροχοπτώσεις ειδικά αυτή την εποχή, η επίδραση που έχει το νερό μέσα στις ρωγμές είναι μεγάλη. Έτσι έχουμε την υποχώρηση ή την αποκόλληση των βράχων που σε συνάρτηση με τις -μεγάλες και σχεδόν κατακόρυφες - κλίσεις τους πέφτουν μέσα στο φαράγγι.
Ερωτηθείς για το αν υφίσταται αρμόδια υπηρεσία που να πραγματοποιεί ελέγχους αλλά για το κατά πόσο πληρούνται τα μέτρα προστασίας στα φαράγγια ο κ. Γκανάς υπογράμμισε «τα τελευταία χρόνια γίνονται σοβαρές προσπάθειες αλλά ακόμα χρειάζεται αρκετή δουλειά. Υπάρχουν τα λεγόμενα "γεωπάρκα" που σε διάφορα μέρη της Ελλάδας λειτουργούν με επιτυχία. Το μεγαλύτερο και διασημότερο όλων είναι το "γεωπάρκο" της Λέσβου. Στην Κρήτη έχουμε στον Ψηλορείτη, έχουμε στη Σητεία, στον Βίκο.
Πρέπει να ενισχυθεί το προσωπικό ων γεωπάρκων και να υπάρξει "ζωνοποίηση" των διαδρομών, σε συνεργασία με γεωλόγους και δασολόγους. Ποιες διαδρομές δηλαδή είναι κατάλληλες για το κοινό, ποιες είναι δύσκολες, ποιες είναι επικίνδυνες. Τέλος δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι μετά από σεισμό δεν πρέπει να μπεις σε φαράγγι. Το ίδιο ισχύει και για την κακοκαιρία , καλό είναι να περιμένουμε δυο- τρεις μέρες, να περάσει το φαινόμενο, έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν κινδυνεύουμε από οποιαδήποτε ολίσθηση, κατολίσθηση ή βραχόπτωση» εξήγησε ο κ. Γκανάς.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι η τοποθέτηση οποιουδήποτε πλέγματος ή στύλου υποστήριξης απαιτεί συγκεκριμένη μελέτη και ειδική προσοχή, καθώς τα φαράγγια αποτελούν φυσικά μνημεία και η ανθρώπινη παρέμβαση δεν είναι απλή υπόθεση, όπως ένας δρόμος. «Αυτό που χρειάζεται είναι ένα πρωτόκολλο που θα προβλέπει μια σειρά ενεργειών σε τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα».
Σχετικά με τις ευθύνες της τραγωδίας στο φαράγγι της Σαμαριάς και που επιρρίπτονται ανέφερε ότι γενικά πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων ειδικά σε δυσπρόσιτα φαράγγια που ένας απλός περπατητής είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση πιθανώς να έφταιξε η απρόβλεπτη κακοκαιρία, η οποία δεν «ανιχνεύτηκε» έγκαιρια από τους μετεωρολόγους.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το φαράγγι της Σαμαριάς
Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι αδιαμφισβήτητα μια περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς και αποτελεί μια ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστική διαδρομή. Η ομορφιά του όμως κρύβει και κινδύνους. Ως φυσικό περιβάλλον, όπως όλοι οι εθνικοί δρυμοί και τα ορεινά επισκέψιμα μονοπάτια, μπορεί να γίνει απρόβλεπτo. Η ασφάλειά μας και η ασφάλεια της περιοχής απαιτούν πολλή προσοχή. Στο πλαίσιο αυτό παρέχονται κάποιες χρήσιμες συμβουλές
Φυσική καταλληλότητα / κατάλληλη υπόδηση
- Δεν υπάρχει ελάχιστο και μέγιστο ηλικιακό όριο για την είσοδο στο φαράγγι της Σαμαριάς. Θα πρέπει να σχεδιάσετε την επίσκεψή σας, συνεκτιμώντας προσεκτικά τη φυσική σας κατάσταση, το μήκος και το ανάγλυφο της διαδρομής.
- Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, καθώς μέσα στο φαράγγι δεν υπάρχει γιατρός ή προσωπικό που παρέχει α’ - βοήθειες. Εάν λαμβάνετε κάποια αγωγή θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε τα φάρμακα μαζί σας. Επίσης, για την αποφυγή ατυχημάτων και περιστατικών θερμοπληξίας, συστήνεται ισχυρά να φοράτε παπούτσια κατάλληλα για ορεινή πεζοπορία, καθώς και να έχετε τα απαραίτητα για την προστασία από τον ήλιο.
- Προσβασιμότητα για ΑμΕΑ: Προς το παρόν, δεν υπάρχουν υποδομές εντός του Ε.Δ. Σαμαριάς που να υποστηρίζουν την προσβασιμότητα σε ΑμΕΑ.
Κατά την διάσχιση του φαραγγιού
- Προειδοποιητικές πινακίδες
Κατά μήκος της διαδρομής σε κάποιες θέσεις υπάρχουν υποδομές προστατευτικές για πτώση λίθων ή προειδοποιητικές πινακίδες που αναφέρονται σε κίνδυνο πτώσης λίθων. Να αποφεύγετε τη στάση σε εκείνα τα σημεία και να απομακρύνεστε από εκεί το συντομότερο δυνατόν.
- Κάπνισμα
Συστήνεται ισχυρά να αποφεύγεται το κάπνισμα μέσα στο φαράγγι. Σε κάθε περίπτωση, το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στους χώρους ανάπαυσης.
- Συστάσεις
Παρακαλείστε να συμμορφώνεστε με τυχόν συστάσεις του προσωπικού που εργάζεται στο φαράγγι της Σαμαριάς.
Χρήσιμες συμβουλές
- Προτείνεται η είσοδός σας στο φαράγγι της Σαμαριάς να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα το πρωί
- Η διάσχιση θα πρέπει να γίνεται αργά, με κάποιες ενδιάμεσες στάσεις.
- Οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι κατάλληλα ενδεδυμένοι, να φορούν τα κατάλληλα παπούτσια και να έχουν προστασία για τον ήλιο (καπέλο και αντηλιακό).
- Θα πρέπει να κρατάτε μαζί σας κάτι για να φάτε, καθώς δεν λειτουργούν καταστήματα εντός του φαραγγιού
- Θα πρέπει να έχετε νερό μαζί σας, αλλά καθώς υπάρχουν αρκετές πηγές μέσα στο φαράγγι, θα μπορείτε εκεί να ξαναγεμίσετε το δοχείο σας
- Υπάρχουν τουαλέτες κατά μήκος του μονοπατιού.
- Τα απορρίμματά σας θα πρέπει είτε να τα κρατάτε μαζί σας μέχρι την έξοδο (π.χ. στο σακίδιό σας) είτε εναλλακτικά να τα πετάτε στους κάδους απορριμμάτων που θα βρείτε κατά μήκος του μονοπατιού.