FAO: Ανατιμήσεις ρεκόρ στη Γεωργία - Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 12,6% μέσα σε ένα μήνα
Ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και την Γεωργία, FAO, παρουσίασε σήμερα στην Ρώμη αναλυτικά στοιχεία που αφορούν την αύξηση των τιμών των τροφίμων εξαιτίας, κυρίως, των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.
Τον Μάρτιο, σε μηνιαία βάση, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως παρουσίασαν αύξηση- ρεκόρ 12.6%. Το σιτάρι αυξήθηκε κατά 19,7%, ενώ το καλαμπόκι κατά 19,1%. Πρόκειται, όπως τονίζει ο FAO, για ανατιμήσεις χωρίς προηγούμενο.
Η τιμή του σπορέλαιου (του οποίου η Ουκρανία είναι, διεθνώς, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας) την ίδια χρονική περίοδο σημείωσε αύξηση του 23,2%. Η ζάχαρη, δε, τον Μάρτιο ακρίβυνε κατά 6,7% σε μηνιαία βάση και κατά 20% σε ετήσια.
Η τιμή του κρέατος, τέλος, πάντα σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε κατά 4,8% (λόγω και έλλειψης που σημειώθηκε στην δυτική Ευρώπη) ενώ, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η αύξηση δεν ξεπέρασε το 2,6%.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι σημαντικότεροι εξαγωγείς σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού και ηλιέλαιου μέσω της Μαύρης Θάλασσας, και η εισβολή της Μόσχας στη γειτονική της χώρα εδώ και έξι εβδομάδες έχει σταματήσει τις εξαγωγές της Ουκρανίας.
Ο FAO τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι οι τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 20% ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αυξάνοντας τον κίνδυνο αυξημένου υποσιτισμού.
Ο δείκτης τιμών των δημητριακών του οργανισμού αναρριχήθηκε κατά 17% τον Μάρτιο σε επίπεδο ρεκόρ, ενώ ο δείκτης φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 23%, σημειώνοντας επίσης την υψηλότερη ένδειξη μέχρι τώρα, ανέφερε ο FAO.
Σε ξεχωριστές εκτιμήσεις προσφοράς και ζήτησης δημητριακών την Παρασκευή, ο FAO μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2022 σε 784 εκατομμύρια τόνους, από 790 εκατομμύρια τον προηγούμενο μήνα, καθώς έλαβε υπόψη την πιθανότητα ότι τουλάχιστον το 20% της χειμερινής έκτασης της Ουκρανίας δεν θα να συγκομιστεί.
Ο οργανισμός μείωσε την πρόβλεψή του για το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών την περίοδο εμπορίας 2021/22, καθώς οι αυξημένες εξαγωγές από την Αργεντινή, την Ινδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμενόταν να αντισταθμίσουν μόνο μέρος της διαταραχής στις εξαγωγές της Μαύρης Θάλασσας.
Το συνολικό εμπόριο δημητριακών το 2021/22 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 14,6 εκατομμύρια τόνους από την προηγούμενη μηνιαία προοπτική σε 469 εκατομμύρια τόνους, τώρα 2% κάτω από το επίπεδο του 2020/21.
Τα προβλεπόμενα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών στο τέλος του 2021/22 αναθεωρήθηκαν κατά 15 εκατομμύρια τόνους σε σχεδόν 851 εκατομμύρια τόνους, κυρίως λόγω των προσδοκιών ότι η διακοπή των εξαγωγών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα αποθέματα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, πρόσθεσε ο FAO.