Φάμελλος vs Πολάκης: Η εσωκομματική «μάχη» του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου
Πως διαμορφώνονται τα στρατόπεδα στην Κουμουνδούρου ενόψει της προσυνεδριακής διαδικασίας.

Ανεβάζει «στροφές» ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της προσυνεδριακής διαδικασίας που αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα. Στόχος του Σωκράτη Φάμελλου δεν είναι άλλος, παρά το να μπουν οι βάσεις για την ανασυγκρότηση και την ενίσχυση του κόμματος, με σκοπό να πραγματοποιήσει μια δυναμική επιστροφή στο προσκήνιο.
Στο Συνέδριο, πάντως, ο Παύλος Πολάκης -που συνεχίζει να θωρακίζει τις δυνάμεις του- αναμένεται να αποτελέσει έναν διακριτό πόλο, που θα επιχειρήσει να εκφράσει και στο εσωκομματικό πεδίο τους πολίτες που τον στήριξαν κατά τις πρόσφατες εσωκομματικές κάλπες.
Έτσι, καθίσταται σαφές ότι στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί, κυριαρχούν δύο ομάδες. Η μία που συσπειρώνεται γύρω από τον πρόεδρο και μία γύρω από τον χανιώτη βουλευτή.
Η ομάδα Φάμελλου
Παραδόξως, τα πράγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά ήρεμα. Άλλωστε, οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την έναρξη νέων «εχθροπραξιών». Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις, ακόμα και σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι οι συνεργασίες.
Όπως είναι λογικός, ο πρώτος λόγος για το Συνέδριο ανήκει στον πρόεδρο του κόμματος. Άλλωστε, κοντά στον Σωκράτη Φάμελλο βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα τον κορυφαίων στελεχών. Και αυτό τον συσχετισμό δύναμης θέλουν να επιβεβαιώσουν και στη διαδικασία του Συνεδρίου.
Καθημερινά δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος βρίσκεται ο διευθυντής του γραφείου του, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και ο επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού, Γιάννης Ραγκούσης. Το ίδιο ισχύει και για τον επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Κώστα Ζαχαριάδη, τον εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργο Καραμέρο και την επικεφαλής του Οργανωτικού, Ελένη Συμεωνίδου.
Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα στελέχη της παλιάς ομάδας τον «87». Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Βασιλειάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Μουζάλας και Στέργιος Καλπάκης, Γιάννης Μπουλέκος, Χρήστος Λαμπρίδης, Χάρης Μαμουλίδης, Ελένη Ευαγγελοπούλου και Φώτης Λαμπρινίδης, στηρίζουν τον Σωκράτη Φάμελλο – όπως έγινε καθαρό στη τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου ψηφίστηκε συντριπτικά η πολιτική απόφαση.
Επίσης, κοντά στην ηγεσία βρίσκονται και αρκετοί βουλευτές, όπως ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Χάρης Μαμουλάκης, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Γιώργος Γαβρήλος, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Κώστας Μπάρκας, Μίλτος Ζαμπάρας και η Μαρίνα Κοντοτόλη.
Η ομάδα Πολάκη
Ο Παύλος Πολάκης έλαβε κατά τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές ποσοστό 43%. Αντικειμενικά, κατέστη ένας ισχυρός παράγοντας μέσα στο κόμμα. Όμως, στη σύνθεση των παρόντων οργάνων, ο συσχετισμός είναι κατά πολύ διαφορετικός από εκείνον που έδειξαν οι κάλπες.
Στόχος του στο επικείμενο Συνέδριο, θα είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση των στελεχών που συσπειρώνονται γύρω του όλο αυτό το διάστημα. Ο ίδιος έχει διαψεύσει κατηγορηματικά όλα τα σενάρια που τον φέρνουν να «λοξοκοιτάζει» μακριά από την Κουμουνδούρου και στις δημόσιες τοποθετήσεις του, φροντίζει -με τον δικό του τρόπο- να είναι συνεπής με τη γραμμή.
Εκφράζει θεσμικά τις διαφωνίες του και αυτό του έχει προσδώσει πόντους. Στο εσωκομματικό πεδίο, έχει ήδη πετύχει μια σημαντική «συμμαχία» με τον Νίκο Παππά. Έχει δίπλα του μέλη της Κεντρικής Επιτροπής όπως οι Τρύφωνας Αλεξιάδης, Μάρκος Χατζησάββας, Παναγιώτα Μπελώνη, Γιώργος Παναγιωτόπουλος και τους βουλευτές Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Ανδρέα Παναγιωτόπουλο.
Το ερωτηματικό Σπίρτζη
Ο Χρήστος Σπίρτζης και τα στελέχη που βρίσκονται κοντά του, όπως είναι ο Νίκος Μαδεμλής, ο Παναγιώτης Κορμάς και η Τάνια Καραγιάννη, διατηρούν διαύλους με την ηγετική ομάδα, ενώ συνομιλούν και με την πλευρά Πολάκη.
Την κατάσταση με την πλευρά Φάμελλου «πάγωσε», πάντως, η παραίτηση της Ζωής Καρκούλια από το οργανωτικό, γεγονός που αρκετοί απέδωσαν στον Χρ.Σπίρτζη, καθώς το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας βρίσκεται πολιτικά κοντά στον πρώην υπουργό.