Φάμελλος: «Κανένα κόμμα δε μπορεί σήμερα να ανατρέψει τον Μητσοτάκη, μόνο ο ελληνικός λαός»
Για τις πιθανές συνεργασίες με Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας αλλά και στο αποτύπωμα της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Action 24.
Καλεσμένος στην εκπομπή Επόμενη Ημέρα με τον Σεφαφείμ Κοτρώτσο στο Action 24, βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και αναφέρθηκε στα σενάρια συνεργασίας με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου, αλλά και στο αποτύπωμα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
«Στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αποτυπώθηκε η απομόνωση της κυβέρνησης, όμως πιο μεγάλη και πιο σημαντική είναι η απομόνωση στην κοινωνία. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τον κύριο Μητσοτάκη και δεν εμπιστεύονται και συνολικά την κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο τα πρωτοφανή συλλαλητήρια και η απαίτηση της κοινωνίας για διαφάνεια και δικαιοσύνη, είναι ότι απλά πια οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και με αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης θα έχουμε αναπαραγωγή προβλημάτων όπως τα Τέμπη και συγκάλυψη. Η Νέα Δημοκρατία για να πετύχει εκλογικούς σκοπούς συγκαλύφθηκαν οι αιτίες και οι ευθύνες» σημείωσε ο κ. Φάμελλος.
Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων
Αναφερόμενος την πτώση που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο κ. Φάμελλος σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια συνεπή στάση ειδικά στο θέμα των Τεμπών. «Είναι αμαρτία ένα κόμμα να λέει στη Βουλή όσα λέει ο κόσμος διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως έπρεπε να φέρουμε το θέμα στη Βουλή στο μέτρο του και αυτό είναι η συγκάλυψη.».
Η κοινωνία μας λέει βρείτε μια λύση να φύγει ο Μητσοτάκης. Και υπήρξε μια συνεννόηση, τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα συνεννοηθήκαμε και συμφωνήσαμε και σε κείμενο και στη διαδικασία και στον χρόνο υποβολής. Οι πολίτες μας το ζήτησαν επί της ουσίας.
Δεν θέλω να δώσω φρούδες ελπίδες για συνεργασία προοδευτικού μετώπου. Ως προς την πρόταση δυσπιστίας με βάση την κοινοβουλευτική δράση που είχαμε, θα μπορούσαμε να έχουμε και το ΚΚΕ μαζί μας , το είχα προτείνει στον κ. Κουτσούμπα .
Μέχρι να γίνουν οι εκλογές κανείς δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις, εμείς ζητάμε εκλογές γιατί μόνο στις εκλογές αποτυπώνεται η βούληση της κοινωνίας για το τι θέλει να κάνεις και προς τα που θέλει να πάμε. Υπάρχουν οι δυνατότητες προοδευτικών συνεργασιών; Βλέποντας την στάση των υπολοίπων κομμάτων μόνο η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί ότι θα δρομολογηθεί προοδευτική διέξοδος . Εμείς διεκδικήσαμε συμμαχίες , από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, και το κάναμε με ξεκάθαρο τρόπο στην επιλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έπρεπε να περιμένει τον κ. Μητσοτάκη να επιλέξει τον κ. Τασούλα.
Η κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθύνει προσκλητήριο σε αυτούς που αποχώρησαν μεταξύ των οποίων τα στελέχη της ΝΕΑΡ. Η συμπόρευση πρέπει να γίνει προγραμματικά. Ναι υπάρχει πολιτική απόφαση για το προσκλητήριο, έχουμε ήδη διατυπώσει και άξονες της πρότασης μας . Η συμπόρευση είναι αναγκαία , δεν πρέπει να γίνει σε κενό, πρέπει να έχει και κοινούς άξονες , είναι σημαντικό να έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ όχι τυπικά αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και δυνατό προς την κοινωνία. Και δεν είναι μια συζήτηση που θα γίνει με ανταλλάγματα.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου «Να τοποθετηθεί εάν ανήκει στην Αριστερά»
Αναφερόμενος στην Ζωή Κωνσταντοπούλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως όπως στην πρόταση δυσπιστίας ήμασταν μαζί και σε θέματα νομοτεχνικά, τροπολογίες μπορούμε να είμαστε μαζί. Στα πολιτικά θέματα προοπτικής της χώρας έχω πολλά ερωτήματα σε ότι αφορά την Πλεύση Ελευθερίας. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει αφήσει ένα ερώτημα αν είναι ή όχι στην Αριστερά, αν είναι αριστερά ή δεξιά. Η επιλογή που εμείς κάνουμε είναι προοδευτικής κατεύθυνσης.
Λέμε πως ο μόνος που μπορεί να ανατρέψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ο ελληνικός λαός. Κανένα κόμμα αυτή την στιγμή δεν έχει την δύναμη να τον ανατρέψει σημείωσε ο κ. Φάμελλος και συμπλήρωσε ότι μόνη μας επιλογή είναι να δυναμώσουμε.