Φάλαινα στον Άλιμο: Ο ζιφιός αφέθηκε αβοήθητος για 24 ώρες πριν πάνε οι κάμερες [vid]
O Ζιφιός που εμφανίστηκε σήμερα στην παραλία του Αλίμου, χαροπαλεύει από την Πέμπτη καθώς είχε εντοπιστεί αρχικά σε ρηχά νερά, στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης.
Σύμφωνα με ανάρτηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής, μετά από αίτημα του Λιμενικού πήγαν την Πέμπτη στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, εντόπισαν τον Ζιφιό και τον οδήγησαν και πάλι στα ανοιχτά.
Ωστόσο, όπως προκύπτει το Λιμενικό δεν ενημέρωσε τα αρμόδια Ινστιτούτα που έχουν εμπειρία και ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται με τα άγρια ζώα της θάλασσας. Το αποτέλεσμα ήταν ο Ζιφιός μετά από 24 ώρες και ενώ ήταν τραυματισμένος να βγει στα ρηχά νερού του Αλίμου, με τους επιστήμονες που κλήθηκαν σήμερα να επισημαίνουν ότι φαίνεται πως είναι σοβαρή η κατάσταση της υγείας του.
Την προσπάθεια διάσωσης έχει αναλάβει πλέον το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων» που διαθέτει εξειδικευμένους επιστήμονες. Στο κήτος έγινε αιμοληψία και επιχειρήθηκε να του χορηγηθεί ορός ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό γιατί φέρει τραύμα στην κάτω γνάθο και θα επιχειρηθεί να του χορηγηθεί σε ενέσιμη μορφή.
Η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου μιλώντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε ότι ο Ζιφιός έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιβιώσει.
Το ερώτημα είναι γιατί το Λιμενικό κάλεσε την Πέμπτη σε βοήθεια την Ελληνική Ομάδα Διάσωση Αττικής, η οποία αν και αποτελεί μια εξαιρετικά αξιόλογη πρωτοβουλία κοινωνικά ευαισθητοποιημένων εθελοντών πολιτών, δεν έχουν την επιστημονική κατάρτιση για την αντιμετώπιση προβλημάτων που παρουσιάζουν άγρια ζώα της θάλασσας και μάλιστα σπάνια και προστατευόμενα όπως είναι ο Ζιφιός.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», ο Ζιφιός είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθεί και να μελετηθεί εξ' αιτίας του μεγάλου χρόνου κατάδυσής τους (20 έως 80 λεπτά), της «ήσυχης» συμπεριφοράς τους (σχεδόν ποτέ δεν κάνουν άλματα), αλλά και λόγω του ότι αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του.
Έτσι, η γνώση σχετικά με αυτά τα ζώα είναι λιγοστή και μέχρι πολύ πρόσφατα προερχόταν σχεδόν μόνο από εκβρασμούς. Όπως ακριβώς και οι φυσητήρες, οι ζιφιοί τρέφονται με βαθύβια καλαμάρια που συλλαμβάνουν σε βάθη που φθάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη και τα 2.000 μέτρα!
PHOTO FACEBOOK/Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής