Ευρωτουρκικά: «Πέρσι βρίζονταν, φέτος όλα μέλι γάλα», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung
Στις επαφές που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες, αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Πέρυσι πραγματοπιούνταν συναντήσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, μετά τις οποίες οι συνομιλητές εμφανίζονταν ανέκφραστοι μπροστά στις κάμερες, ενώ ο Mεβλούτ Τσαβούσογλου εκτόξευε στη συνέχεια σειρά κατηγοριών εναντίον της ΕΕ. Χτες φαινόταν σαν να έχουν όλα αυτά εξαφανιστεί», επισημαίνει ο συντάκτης του άρθρου.
«Ο Τσαβούσογλου αποκάλεσε τον ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, "αγαπητό φίλο", με τον Ισπανό πολιτικό να απευθύνεται στον επισκέπτη του ως "συνάδελφο και φίλο". Ήταν η συνέχεια μιας επίθεσης γοητείας που ξεκίνησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, πέρυσι τον Δεκέμβριο», επισημαίνει η εφημερίδα.
Το δημοσίευμα, υπογραμμίζει ότι από την πλευρά του, ο Ζοζέπ Μπορέλ, έφερε ως παραδείγματα της αποκλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας το γεγονός ότι ξαναρχίζουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας, καθώς και την πρόθεση της Άγκυρας να συμμετάσχει σε μια νέα διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η οποία, κατά πληροφορίες, πιθανώς να γίνει στην αρχή Φεβρουαρίου.
«Ήδη», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, «ο Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε στην Άγκυρα την ηγεσία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που έχει προγραμματιστεί για την αρχή του Φεβρουαρίου, ενώ ο Τσαβούσογλου μετέβη στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει την ατζέντα των συνομιλιών. Την περασμένη εβδομάδα, επίσης, προσθέτει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Τ.Ερντογάν ετάχθη υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, αν και, όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα δεν θα κυλήσουν τόσο γρήγορα.
Η ΕΕ, ναι μεν πρότεινε στην Τουρκία το περασμένο φθινόπωρο μια «θετική ατζέντα» -ήταν κυρίως η Γερμανία και η Ιταλία που την προώθησαν- αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να αναπτυχθεί και πάλι η εμπιστοσύνη. Πόσο μάλλον, υπογραμμίζει η εφημερίδα, όταν οι Βρυξέλλες βλέπουν συχνά την Άγκυρα να λειτουργεί τακτικιστικά, προκειμένου να κερδίσει βραχυπρόθεσμα πλεονεκτήματα ή να αποτρέψει τις κυρώσεις.
Δημοκρατικά δικαιώματα
Σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, οι Βρυξέλλες ευελπιστούν ότι η Άγκυρα θα προβεί σε «παραχωρήσεις» και στον τομέα των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων εντός της Τουρκίας. Δικαιώματα, τα οποία έχουν μπει στον «γύψο» ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το καλοκαίρι του 2016. Ο Μπορέλ, είπε χαρακτηριστικά, ότι η Τουρκία «θα πρέπει να σημειώσει επειγόντως συγκεκριμένη και βιώσιμη πρόοδο στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας».
Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε αυτές τις ημέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις συζητήσεις του για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία, οι οποίες «συνέπεσαν» με την επίσκεψη Τσαβούσογλου.