Ευρώπη κορονοϊός: Σε ρυθμούς επιστροφής lockdown - Τα μέτρα ανά χώρα
Η Αυστρία έγινε και επίσημα η πρώτη χώρα της Δύσης και ειδικότερα της Ευρώπης που επαναφέρει το καθολικό lockdown για τον κορονοϊό, ανησυχία επικρατεί στη γηραιά ήπειρο αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας.
Σε ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Γερμανία, που δηλώνουν πως η χώρα τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών.
Οι ΜΕΘ της χώρας έχουν γεμίσει ασφυκτικά, σκιαγραφώντας ένα δύσκολο χειμώνα, αλλά και ανοίγοντας παράθυρο για επιστροφή σε lockdown. Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με την DW, η Βαυαρία έχει ξεκινήσει ήδη να μεταφέρει αρρώστους σε νοσοκομεία της Ιταλίας.
Το τέταρτο κύμα του κορονοϊού χτυπά πιο σφοδρά τις χώρες που δεν έχουν επιτύχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, ωστόσο καθώς η Ευρώπη παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας, τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται σε όλες ανεξαιρέτως της χώρες.
Ο χάρτης με τα μέτρα ανά χώρα
Το αμερικανικό Bloomberg έφτιαξε έναν χάρτη στον οποίο αποτυπώνονται τα μέτρα που έχει λάβει κάθε χώρα της Ευρώπης προκειμένου να αντισταθεί στην επέλαση του τέταρτου κύματος του κορονοϊού. Βέβαια, οι αποφάσεις κάθε χώρας μεταβάλλονται κυριολεκτικά ώρα με την ώρα και καθώς η πανδημία δείχνει να ανθίσταται.
Όπως θα δείτε παρακάτω με γαλάζιο χρώμα αποτυπώνονται οι χώρες που έχουν επιβάλλει περιορισμούς αποκλειστικά σε ανεμβολίαστους πολίτες. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται πέραν της Ελλάδας και η Γερμανία (ο κανόνας 2G αποκλείει τους ανεμβολίαστους από μια σειρά δραστηριοτήτων), η Τσεχία και η Σλοβακία.
Με πράσινο ανοιχτό χρώμα αποτυπώνονται οι χώρες που επιβάλουν τη χρήση πιστοποιητικού (εμβολιασμός, νόσηση ή τεστ) για το σύνολο σχεδόν των δραστηριοτήτων στη χώρα. Σε αυτό το γκρουπ εντάσσονται χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Φινλανδία, η Δανία, η Βουλγαρία κα.
Επίσης, με πράσινο σκούρο αποτυπώνονται οι χώρες που διατηρούν την υποχρέωση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρες. Ανάμεσά τους, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.
Με μπλε σκούρο χρώμα αποτυπώνονται οι χώρες που έχουν επαναφέρει την υποχρεωτική τηλεργασία σε όσα επαγγέλματα είναι δυνατή, μέτρο που έχουν επιλέξει το Βέλγιο και η Ιρλανδία.
Τέλος, με μοβ χρώμα αποτυπώνεται η Ολλανδία, η οποία ήταν και η πρώτη χώρα που επέβαλε μερικό lockdown πριν από μερικές ημέρες.
Πυκώνουν τα «σύννεφα της πανδημίας»
Οι ειδήσεις από όλη τη γηραιά ήπειρο μοιάζουν ανησυχητικές, καθώς οι αρχές των χωρών προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά και να βρουν τρόπους να μειωθεί η αυξημένη διάδοση.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε για παράδειγμα πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, οι οποίοι έχουν χαλαρώσει πολύ με αποτέλεσμα τα κρούσματα του ιού να αυξάνονται όλο και περισσότερο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Η πανδημία είναι ακόμη εδώ», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
Από την πλευρά της, η Δανία ετοιμάζεται να επιβάλει τη χρήση πιστοποιητικού στο σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, τα οποία θα είναι απαραίτητα προκειμένου να μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη χρήση του πιστοποιητικού και σε άλλους τομείς, δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη.
Φόβοι για νέα βουλγαρική μετάλλαξη
Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν προειδοποίησε πως η κατάσταση στη Βουλγαρία ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού. «Δεν θέλω να μιλήσω για μια πιθανή βουλγαρική παραλλαγή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά αν δεν κάνουμε τίποτα, μπορεί να δούμε μια βουλγαρική παραλλαγή», δήλωσε ο Μπρετόν σε δημοσιογράφους στη Σόφια.
Το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα αγγίζει μόλις το 45,81%. «Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα παραλλαγή, η οποία θα είναι πολύ άσχημα νέα για τη Βουλγαρία και για όλους μας στον πλανήτη» είπε.
Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία, με ποσοστό εμβολιασμού 60%, κατέγραψε ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορονοϊού με 11.289 περιστατικά σε μία ημέρα το τελευταίο 24ωρο.
Η Κομισιόν συζητά λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 12 μήνες
Την πρόταση το πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό να λήγει δώδεκα μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης εμβολίου COVID-19 εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει, θα απαιτείται είτε ένα τεστ είτε η τρίτη δόση του εμβολίου COVID-19, εφόσον έχει συμπληρωθεί ένα έτος από την έκδοσή του.
Δεν είναι βέβαιο αν η πρόταση της Επιτροπής θα έχει τη μορφή εξουσιοδοτημένης πράξης ή σύστασης. Η ίδια πηγή δήλωσε στη EURACTIV ότι τα κράτη μέλη συμφωνούν κατ’ αρχήν με την κατεύθυνση της Επιτροπής, αλλά ομολογούν ότι δεν θέλουν να «κάνουν πολύ θόρυβο γύρω από αυτό», λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό ανεμβολίαστων στις χώρες τους.
Σημειώνεται ότι η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν στους πολίτες όλων των ηλικιών την τρίτη δόση. Την Τετάρτη, το Βέλγιο προσχώρησε στην ομάδα αυτών των χωρών και θα αρχίσει να χορηγεί την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό τους πρώτους μήνες του 2022.
Άλλες χώρες έχουν συστήσει την τρίτη δόση για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Στην Ευρώπη παρατηρήθηκε πρόσφατα απότομη αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δείχνει ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν αναφέρει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, έχουν εισέλθει στις κόκκινες και σκούρες κόκκινες ζώνες.