Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισμα-χαστούκι στην Τουρκία -«Αν δεν αλλάξετε στάση, παγώνει ο ενταξιακός διάλογος»
Σε ψήφισμα «χαστούκι» προέβη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς ενέκρινε την πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ένωση, με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές. Σύμφωνα με την παράγραφο 6 του κειμένου, η οποία αφορά στην πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το σώμα των Ευρωβουλευτών ψήφισε με 520 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 97 αποχές.
Πιο αναλυτικά, στη συγκεκριμένη παράγραφο τονίζεται ότι «μετά την τελευταία έκθεση του Κοινοβουλίου, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω όσον αφορά την εσωτερική, τη θεσμική και την εξωτερική πολιτική. Τονίζει, συνεπώς, με έμφαση ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ώστε και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν με ρεαλισμό και μέσω ενός δομημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου υψηλού επιπέδου, την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου και την ικανότητά του να λειτουργεί ή, αν είναι αναγκαίο, να διερευνήσουν ενδεχόμενα νέα μοντέλα για τις μελλοντικές σχέσεις.
Επιπλέον, τονίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται καλόπιστα και δεν θα πρέπει να εκτροχιάζονται ή να ανατρέπονται με βάση απλώς πολιτιστικά ή θρησκευτικά κίνητρα».
Άμεση απάντηση από την Άγκυρα
Άμεση ήταν η απάντηση της «μουδιασμένης» Άγκυρας, μετά τo ψήφισμα «ράπισμα» του Ευρωκοινοβουλίου, στο οποίο γίνεται αντιληπτή η επιδείνωση της κατάστασης σχετικά με τη θεσμική και την εξωτερική πολιτική. Σε τοποθέτησή του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απορρίπτει την «καθόλου αντικειμενική» έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία.
Τι αναφέρει ο Ισπανός εισηγητής της έκθεσης που «καίει» την Τουρκία
Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σοσιαλιστής Ισπανός εισηγητής της έκθεσης, Νάτσο Σάνσες Αμόρ, διευκρίνισε ότι πρόκειται για την πιο επικριτική έναντι της Τουρκίας έκθεση που έχει παρουσιάσει ποτέ το σώμα του Ευρωκοινοβουλίου. Ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία δεν λαμβάνει υπόψη της αξίες της ΕΕ, ενώ η κατάσταση εκεί επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια και υπονομεύονται οι δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράμμισε ο Σάντσες Αμόρ.
Μάλιστα, ο Ισπανός εισηγητής της έκθεσης για την Τουρκία ανέφερε ακόμη, ότι πρέπει να δοθεί ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση. «Αν η 'Αγκυρα θέλει να είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, πρέπει να ακολουθήσει την πορεία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», είπε. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ενώ τα πρώτα χρόνια σημειώθηκε μια κάποια πρόοδος, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει από την τουρκική πλευρά η απαραίτητη πολιτική βούληση, κάτι που έχει οδηγήσει στο πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Τοποθέτηση της Ευρωομάδας του ΚΚΕ - «Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα όσα ακούγονται»
«Οι χιλιοακουσμένοι πανηγυρισμοί στα ΜΜΕ, που χαρακτηρίζουν «χαστούκι» και «κόλαφο» για την Κυβέρνηση Ερντογάν μια ακόμα έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και λειτουργούν αποπροσανατολιστικά.
Γιατί η έκθεση παρά τις όποιες επικριτικές αναφορές σκοπιμότητας, που επαναλαμβάνονται για μεγάλο διάστημα, κινείται στο γνωστό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της αντιμετώπισης της Τουρκίας «ως στρατηγικής σημασίας εταίρου» των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και της επιδίωξης για συνεκμετάλλευση, συνδιαχείριση υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο πράγμα που αποθρασύνει την προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευρωομάδα του ΚΚΕ.
«Η επίκληση του ενδεχόμενου αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθώς κι οι όποιες κριτικές αναφορές της Έκθεσης είναι μέρος των «παζαριών» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με την Τουρκία προκειμένου αυτή «να επαναδεσμευθεί πλήρως στο ΝΑΤΟ» και να δεθεί πιο σφιχτά στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο στο έδαφος των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με Ρωσία και Κίνα. Γι’ αυτό το κείμενο «αναγνωρίζει την επίμονη στρατηγική ανοίγματος και καλής θέλησης που υιοθέτησε η ΕΕ και υλοποιήθηκε πρόσφατα στο ανανεωμένο θετικό θεματολόγιο που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020», επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της ΕΕ «για στρατηγική ευθυγράμμιση και εποικοδομητική συνεργασία που θα βασίζεται σε κοινές αξίες και συμφέροντα σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, η οικονομία, το εμπόριο, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή ή η ψηφιοποίηση» για τη δημιουργία «ενός καλύτερου κανονιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις της ΕΕ στην Τουρκία».
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε η ΕΕ απεργάζεται τη συμμετοχή της Τουρκίας στους ευρωενωσιακούς ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς της PESCO και ενθαρρύνει τη συνεργασία με την Τουρκία σε ιμπεριαλιστικές ασκήσεις κι αποστολές της ΕΕ. Οι σχέσεις της ΕΕ και των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών μελών της με την Τουρκία καθορίζονται από τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων» προσθέτει η ΕΟ του ΚΚΕ.
Τέλος, σημειώνουν λέγοντας πως «Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και η διατήρηση της κατοχής στην Κύπρο για 47 χρόνια, οι εντάσεις και οι κινήσεις που οδηγούν σε συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, μέσα στο κάδρο των σχεδιασμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή (Αν.Μεσόγειο, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Β. Αφρική, Περσικός Κόλπος), αποτελεί βάση χρήσιμων συμπερασμάτων. Αναδεικνύουν τον επικίνδυνο χαρακτήρα της πολιτικής της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που προωθεί η ελληνική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της ΝΔ , του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλους κινδύνους για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής».