Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Ελλείψεις στους μηχανισμούς διαχείρισης των κονδυλίων της ΕΕ
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) διαπιστώνει ελλείψεις στο σύστημα λογοδοσίας και ελέγχων για τα κονδύλια ανάκαμψης από την πανδημία, τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους 724 δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, οι ελεγκτές διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει προϋπόθεση συμμόρφωσης με τους ενωσιακούς και εθνικούς κανόνες, που ισχύουν για άλλους μηχανισμούς χρηματοδότησης, ούτε μηχανισμός ελέγχου για το αν τα κράτη μέλη ελέγχουν κατά πόσο υπάρχει συμμόρφωση. Επίσης, δεν υπάρχει καθοδήγηση για το τι προβλέπεται σε περίπτωση πισωγυρίσματος στις μεταρρυθμίσεις, που είχαν συμφωνηθεί ως όρος για εκταμίευση κονδυλίων.
Τα κονδύλια από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορούν στην αποκατάσταση των οικονομιών των κρατών μελών, σε συνδυασμό με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και δημοσίων επενδύσεων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΕΣ, η Κομισιόν κατάφερε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να αναπτύξει σύστημα ελέγχων. Στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτού, τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να ελέγχουν κατά πόσο τα επενδυτικά έργα που χρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό συμμορφώνονται με τους ενωσιακούς και εθνικούς κανόνες. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει ελάχιστες επαληθευμένες πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον και με ποιον τρόπο διενεργούνται οι εν λόγω έλεγχοι σε εθνικό επίπεδο.
Υπογραμμίζεται πως, χωρίς διασφάλιση ως προς την τήρηση των εν λόγω κανόνων, δεν υπάρχει λογοδοσία σε επίπεδο Ε.Ε.
Σύμφωνα με το ΕΕΣ, τα επόμενα χρόνια, η Επιτροπή σκοπεύει να εξετάσει κατά πόσον είναι κατάλληλοι οι έλεγχοι που διενεργεί κάθε χώρα της ΕΕ. Η αξιολόγηση της Επιτροπής θα επικεντρωθεί στο κατά πόσον τα συστήματα δικλίδων των κρατών μελών είναι ικανά να αποτρέπουν, να εντοπίζουν και να διορθώνουν περιπτώσεις απάτης, διαφθοράς, σύγκρουσης συμφερόντων και διπλής χρηματοδότησης.