Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους ασυνόδευτους ανήλικους
Καταδίκη επιβλήθηκε σε Ελλάδα, Ισπανία και Ουγγαρία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για υποθέσεις που σχετίζονται με τη μεταχείριση ασυνόδευτων ανηλίκων που ζητούν άσυλο.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η απόφαση αφορούσε τα δικαιώματα ενός εφήβου από το Αφγανιστάν που έμεινε άστεγος για σχεδόν έξι μήνες από το Νοέμβριο του 2018.
Στην απόφασή του, το δικαστήριο σημείωσε ότι ο έφηβος «αφέθηκε να φροντίζει μόνος του τον εαυτό του σε ένα περιβάλλον εντελώς ακατάλληλο για ανηλίκους, όσον αφορά συνθήκες ασφάλειας, διαμονής, υγιεινής ή πρόσβασης σε τροφή και φροντίδα».
Παράνομη η απέλαση ανηλίκων από την Ισπανία
Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να απελάσει εκατοντάδες Μαροκινούς νέους, μετά από μαζική διέλευση των συνόρων του 2021 στον θύλακα της Θέουτα, ήταν παράνομη.
Τα ασυνόδευτα παιδιά ήταν μεταξύ χιλιάδων ανθρώπων που πέρασαν στην περιοχή, την ίδια στιγμή που Ισπανία και Μαρόκο βρίσκονταν σε διαμάχη για το καθεστώς της Δυτικής Σαχάρας.
Μήνες αργότερα, περίπου 700 νέοι στάλθηκαν πίσω στο Μαρόκο. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι εξαιρετικές συνθήκες της μαζικής διέλευσης δεν δικαιολογούσαν τις απελάσεις, κρίνοντας αντίθετα ότι οι ομαδικές απελάσεις ισοδυναμούσαν με παραβίαση των εγχώριων νόμων για τη μετανάστευση, όπως και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας δεν είχε λάβει υπόψη το συμφέρον των ανηλίκων ή δεν επιβεβαίωσε τις ατομικές τους περιπτώσεις, σημείωσε το δικαστήριο, κάτι που σημαίνει ότι τα παιδιά «τέθηκαν σε σοβαρό κίνδυνο ώστε να υποστούν σωματική ή ψυχολογική βλάβη».
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, υπερασπίστηκε τις απελάσεις, λέγοντας ότι οι αρχές ενήργησαν «με την πλήρη πεποίθηση της συμμόρφωσης με το νομικό σύστημα και με γνώμονα την αρχή του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού».
Καταδίκη της Ουγγαρίας για επανοπροώθηση 16χρονου
Ακόμα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι η Ουγγαρία παραβίασε τα δικαιώματα ενός 16χρονου με καταγωγή από το κουρδικό Ιράκ που αιτείται άσυλο, αφού η αστυνομία τον απώθησε πίσω σε σερβικό έδαφος.
Το αγόρι δήλωσε πως είχε γνωστοποιήσει στην αστυνομία ότι ήθελε να ζητήσει άσυλο, σημείωσε το δικαστήριο. «Το δικαστήριο δεν μπορεί να αγνοήσει ότι κατά τη στιγμή της απομάκρυνσής του ο αιτών ήταν ασυνόδευτος ανήλικος και επομένως σε κατάσταση εξαιρετικής ευαλωτότητας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ηλικία των αιτούντων άσυλο «πρέπει να υπερισχύει» της ιδιότητάς τους ως παράτυποι μετανάστες.
11χρονος σε παραγκούπολη και εξαφανίσεις παιδιών
Οι αποφάσεις αυτές είναι οι τελευταίες ανακοινώσεις των δικαστηρίων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεταχειριστεί τα ασυνόδευτα παιδιά που αιτούνται άσυλο. Παρόμοιες αποφάσεις, ωστόσο, έχουν εκδοθεί ξανά στο παρελθόν και αφορούν πολλές χώρες.
Το 2019, για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Γαλλία είχε υποβάλει έναν 11χρονο αιτούντα άσυλο σε απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, παραλείποντας να τον φροντίσει.
Ο 11χρονος έζησε σε μια παραγκούπολη στο Καλαί σε αυτό που το δικαστήριο περιέγραψε ως «συνθήκες συνωστισμού χωρίς καν τις πιο στοιχειώδεις εγκαταστάσεις υγιεινής». Το περιβάλλον, πρόσθεσε, ήταν «εντελώς ακατάλληλο για την ιδιότητά του ως παιδί».
Τον περασμένο μήνα, βρετανικό ανώτατο δικαστήριο απαγόρευσε στο Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου να τοποθετεί ασυνόδευτα παιδιά που ζητούν άσυλο σε ξενοδοχεία. Από τον Ιούνιο του 2021, περισσότερα από 400 παιδιά είχαν εξαφανιστεί από τέτοια «ξενοδοχεία ασύλου». Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 132 από αυτούς εξακολουθούν να αγνοούνται.