Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία: Οι προτάσεις της Ε.Ε για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία
Τις δικές της προτάσεις για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία στην Ε.Ε παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Οι εν λόγω προτάσεις αφορούν όλους τους τομείς της γαλάζιας οικονομίας, όπως η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, ο παράκτιος τουρισμός, οι θαλάσσιες μεταφορές, οι λιμενικές δραστηριότητες και η ναυπηγική βιομηχανία θα πρέπει να μειώσουν τις περιβαλλοντικές και κλιματικές τους επιπτώσεις. Κύριος στόχος είναι οι «υγιείς θάλασσες» και η βιώσιμη χρήση των πόρων τους για τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων, έναντι των ορυκτών καυσίμων και της παραδοσιακής παραγωγής τροφίμων. «Η μετάβαση σε μια βιώσιμη μπλε οικονομία απαιτεί επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες. Η κυματική και παλιρροιακή ενέργεια, η παραγωγή φυκών, η ανάπτυξη καινοτόμων αλιευτικών εργαλείων ή η αποκατάσταση θαλάσσιων οικοσυστημάτων θα δημιουργήσουν νέες πράσινες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις στην μπλε οικονομία», τονίζει η Επιτροπή.
Σχεδόν 4,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παρέχουν οι παραδοσιακοί τομείς της γαλάζιας οικονομίας, δημιουργώντας έτσι πάνω από 650 δισεκατομμύρια ευρώ σε κύκλο εργασιών, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής.
Επιπλέον, η ατζέντα της Επιτροπής για τη γαλάζια οικονομία περιλαμβάνει την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας και της μηδενικής ρύπανσης, ιδίως με την ανάπτυξη υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τις μη ρυπογόνες θαλάσσιες μεταφορές και με τα «πράσινα» λιμάνια, καθώς και τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση προς μία «βιώσιμη» γαλάζια οικονομία θα γίνει μέσω της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ). Τις επενδύσεις για την μπλε καινοτομία και την μπλε βιοοικονομία θα υποστηρίξει και το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ναυτιλίας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, ειδικά με την πλατφόρμα «BlueInvest» και το νέο Ταμείο «BlueInvest» και το ερευνητικό πρόγραμμα «Ηοrizon Europe».
Επιπροσθέτως, υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή παρότρυνε τα κράτη-μέλη να συμπεριλάβουν επενδύσεις για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία στα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Εξάλλου, η Επιτροπή άναψε το πράσινο φως για νέες κατευθυντήριες γραμμές, για μια πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική υδατοκαλλιέργεια στην ΕΕ.
Ο Αρμόδιος Επίτροπος για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία, Βιρτζίνιους Σινκεβίσιους ανέφερε: «Θέλουμε η παραγωγή υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ να γίνει παγκόσμια αναφορά για τη βιωσιμότητα και την ποιότητα, να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές θαλασσινών και να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, ειδικά στις παράκτιες περιοχές». Οι κατευθυντήριες γραμμές για την υδατοκαλλιέργεια καταρτίστηκαν σε στενή διαβούλευση με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τους ενδιαφερόμενους, ιδίως εκείνους που εκπροσωπούνται στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Υδατοκαλλιέργειας.