Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Σενάρια για ήπια αύξηση των επιτοκίων - Οι παράγοντες που κρίνουν τις αποφάσεις
Κρίσιμο θεωρείται το διήμερο από σήμερα για δύο από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική εν μέσω της συνεχιζόμενης αναταραχής στον -αμερικανικό κυρίως- χρηματοπιστωτικό κλάδο την ώρα που ο πληθωρισμός καλά κρατεί.
Οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και η FED έχουν ίσως το πιο δύσκολο έργο από όλους ειδικά μετά τις πρόσφατες αναταραχές στον τραπεζικό κλάδο που είδαν την αναγκαστική εξαγορά της First Republic από την JPMorgan, ενώ είχε προηγηθεί η επίσης αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η αναταραχή θα εντείνει τη συρρίκνωση του δανεισμού, θα συμπιέσει τη ζήτηση και θα ψυχράνει τις πιέσεις στις τιμές, μειώνοντας το ποσό των αυξήσεων των επιτοκίων που χρειάζεται η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ
H μείωση του δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη μετά από ένα μεγάλο διάστημα συνεχών αυξήσεων και η σημαντική επιβράδυνση του τραπεζικού δανεισμού ενισχύουν την προοπτική μίας μικρότερης αύξησης των επιτοκίων αύριο Πέμπτη, κατά 25 μονάδες βάσης και στο 3,25%, αντί για 50 μ.β. που θα ήθελαν αρκετά από τα «γεράκια» του Δ.Σ.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε τον Απρίλιο, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο 2022, αν και παραμένει στο πολύ υψηλό επίπεδο του 7,3% έναντι 7,5% τον Μάρτιο.
Αναλυτές δήλωσαν ότι ο άλλος παράγοντας που πιθανόν να πείσει τους διοικητές να επιλέξουν μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα ήταν η δημοσίευση της τριμηνιαίας έρευνας της ΕΚΤ για τις τράπεζες, η οποία έδειξε ότι ο κλάδος αυστηροποίησε τα πιστωτικά του πρότυπα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους της περιοχής το 2011.
Ειδικότερα η έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό στο πρώτο τρίμηνο του 2023 έδειξε ότι ένα καθαρό ποσοστό 38% των τραπεζών της Ευρωζώνης – το μεγαλύτερο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 - είδαν τη ζήτηση πιστώσεων από τις εταιρείες να μειώνεται.
Το γενικό επίπεδο των επιτοκίων αναφέρθηκε ως ο βασικός λόγος της μειωμένης ζήτηση δανείων, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Παράλληλα, οι τράπεζες έκαναν δυσκολότερη την έγκριση δανείων ή πιστωτικών γραμμών, με ένα καθαρό ποσοστό 27% να αναφέρει αυστηρότερα πιστωτικά κριτήρια, επίπεδο αντίστοιχο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης το 2011.
Τα στοιχεία αυτά ήταν συνεπή με την επιβράδυνση του δανεισμού στις επιχειρήσεις τον Μάρτιο στο 5,2% σε ετήσια βάση από 5,7% τον Φεβρουάριο.
Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια κατέρρευσε περαιτέρω στο πρώτο τρίμηνο, με ένα καθαρό ποσοστό 72% των τραπεζών να καταγράφει μείωση καθώς τα νοικοκυριά έγιναν πιο απαισιόδοξα για τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων. Μικρότερη ήταν η μείωση της ζήτησης για καταναλωτικές πιστώσεις και άλλης μορφής δανεισμό στα νοικοκυριά.
Η FED
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει αύξηση στα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια για δέκατη συνεχή φορά, κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,25%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη οι ρυθμοί ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα αρχές του 2023 συγκριτικά με τους τελευταίους μήνες του 2022, ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.
Με πληροφορίες από Reuters, bankingnews και ΗΜΕΡΗΣΙΑ