ΕΚΤ: Καταγράφεται αύξηση στα πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ
Αυξημένος συγκριτικά με το 2022 ήταν ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων του ευρώ, τα οποία αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η πιθανότητα να λάβει ο συναλλασσόμενος πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός τους παραμένει χαμηλός (467.000) σε σχέση με τα γνήσια τραπεζογραμμάτια του κοινού νομίσματος που βρίσκονται σε κυκλοφορία.
Το 2023 εντοπίστηκαν 16 πλαστά χαρτονομίσματα ανά ένα εκατομμύριο γνήσιων που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία. Πρόκειται για μια από τις χαμηλότερες αναλογίες από την εισαγωγή των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία.
Αν και η αναλογία είναι πολύ μικρή, ο πραγματικός αριθμός πλαστών τραπεζογραμματίων αυξήθηκε συγκριτικά με το 2022, καθώς τότε ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ήταν εξαιρετικά χαμηλός μετά την πανδημία COVID-19. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των πλαστών παρέμεινε χαμηλότερος από ό,τι τα έτη που προηγήθηκαν της πανδημίας.
Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν αθροιστικά σε πάνω από το 70% του συνόλου των πλαστών. Το 97,2% των χαρτονομισμάτων εντοπίστηκε σε χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ το 1,9% εντοπίστηκε σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της ευρωζώνης και το 0,9% σε άλλα μέρη του κόσμου.
Πως γίνεται η εξακρίβωση
Τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια ανιχνεύονται εύκολα, διότι τα χαρακτηριστικά ασφαλείας είτε δεν υπάρχουν καθόλου ή είναι πολύ κακές απομιμήσεις. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τα πλαστά τραπεζογραμμάτια, ωστόσο θα πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Η γνησιότητα των τραπεζογραμματίων μπορεί να εξακριβωθεί εύκολα με τη μέθοδο των τριών ελέγχων: «έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία», όπως περιγράφεται στην ειδική ιστοσελίδα για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ.