Ευρωπαϊκή Ένωση: Συμφωνία για δωρεά 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε φτωχότερα έθνη
Σε συμφωνία κατέληξαν σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς αποφάσισαν να δωρίσουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορoνοϊού σε φτωχότερα έθνη έως το τέλος του χρόνου, δεδομένου ότι οι προμήθειες αυξάνονται σταθερά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τονίζεται πως η διαδικασία των εμβολιασμών στα οικονομικά ασθενή έθνη προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς, ως αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό να ανέρχεται σε χιλιάδες. Μόλις πριν δύο εβδομάδες ανακοινώθηκε ότι στην Αφρικανική ήπειρο, το Μαρόκο βρισκόταν πρώτο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, έχοντας εμβολιάσει μόλις το 0,5% του πληθυσμού του
Κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ε.Ε, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν, δεσμεύονται να συνεχίσουν τις προσπάθειες «για την αύξηση της παγκόσμιας ικανότητας παραγωγής εμβολίων για την κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών». Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ηγέτες ζήτησαν επίσης να προχωρήσει το έργο που διασφαλίζει την παγκόσμια και ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19 και επανέλαβαν την υποστήριξή τους για τον μηχανισμό COVAX που υποστηρίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα το COVAX στοχεύει στη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Το πρόγραμμα
Οι ηγέτες αναγνώρισαν ότι ο εμβολιασμός επιτέλους επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μια οδυνηρά αργή έναρξη σε σύγκριση με τις επιτυχημένες προσπάθειες στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το Ισραήλ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε στοιχεία στους ηγέτες που υποδηλώνουν πως 300 εκατομμύρια δόσεις θα έχουν παραδοθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τα τέλη Μαΐου, με περίπου το 46% του ενήλικου πληθυσμού στο σύνολο των 450 εκατομμυρίων να λαμβάνει τουλάχιστον μία πρώτη δόση του εμβολίου. Όσο για τα εμβόλια που θα δοθούν σε φτωχότερα έθνη, δεν είναι σαφές ποιας εταιρείας θα είναι αυτά, σημειώνει το AP.
Για την ώρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει τα εξής τέσσερα: Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.