Ευρωπαϊκή Ένωση: Πράσινο φως σε ενισχύσεις 500 εκατ. ευρώ
Νέες ενισχύσεις 500 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Κομισιόν για ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τον κορονοϊό. Το εν λόγω μέτρο αφορά μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες και θα υλοποιηθεί βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους έως 500 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, μετά την έγκριση αρκετών ελληνικών καθεστώτων κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της έξαρσης της πανδημίας, η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή καθεστώς για την περαιτέρω στήριξη επιχειρήσεων βάσει του προσωρινού πλαισίου.
Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η Ελλάδα σχεδιάζει να παράσχει οικονομική στήριξη σε ορισμένες επιχειρήσεις προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις ρευστότητας που συνδέονται με την έξαρση του κορονοϊού και, ως εκ τούτου, να διατηρηθεί η συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά από αυτήν.
Το καθεστώς θα είναι ανοικτό σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους και τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται (με εξαίρεση τον χρηματοπιστωτικό τομέα). Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η στήριξη θα λάβει τη μορφή πίστωσης που θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων και υποχρεώσεων κοινωνικής ασφάλισης που πρέπει να καταβληθούν από την 1η Ιουλίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2021. Η πίστωση i) παρέχει το δικαίωμα στον δικαιούχο να αφαιρέσει το ποσό της ενίσχυσης από τις εν λόγω υποχρεώσεις έναντι του Δημοσίου και ii) μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Το μέτρο θα επιτρέψει στις ελληνικές αρχές να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από μείωση του μηνιαίου κύκλου εργασιών μεταξύ Απριλίου 2020 και Δεκεμβρίου 2020 κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, βοηθώντας τες να καλύψουν τις ζημίες που υπέστησαν κατά την εν λόγω περίοδο. Η ενίσχυση θα καλύπτει έως και το 70% (90% στην περίπτωση των πολύ μικρών και των μικρών επιχειρήσεων) των πάγιων δαπανών τους που δεν καλύπτονται από τα έσοδα. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης δεν θα υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που άρχισαν τις δραστηριότητές τους μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή εγκατέστησαν νέα υποκαταστήματα από την 1η Απριλίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, καθώς και οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες λεωφορείων στην Ελλάδα (οι λεγόμενες εταιρείες ΚΤΕΛ) θα είναι επιλέξιμες για ενίσχυση στο πλαίσιο του καθεστώτος, με έως 225.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, 270.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους επιλέξιμους τομείς.
Μήνυμα Βεστάγκερ
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα υπέστησαν σημαντική μείωση των εσόδων τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων που απαιτήθηκαν για την ανάσχεσή της. Αυτό το καθεστώς των 500 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να στηρίξει τις εν λόγω επιχειρήσεις, βοηθώντας τες να καλύψουν τις πάγιες δαπάνες που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους. Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη με σκοπό την εξεύρεση εφικτών λύσεων για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της έξαρσης του κορονοϊού σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.».