Αυτά είναι τα μέτρα αντίποινα της Ευρώπης στον Τραμπ - Σε ισχύ από τις 15 Απριλίου
Σε τρεις φάσεις τα μέτρα αντίποινα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους δασμούς του Τραμπ. Αφορούν προϊόντα όπως η σόγια, οι μοτοσικλέτες και ο χυμός πορτοκαλιού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την επιβολή δασμών-αντιποίνων σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 22 δισ. ευρώ, ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο. Τα αντίμετρα της ΕΕ αφορούν προϊόντα όπως η σόγια, οι μοτοσικλέτες και ο χυμός πορτοκαλιού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι αδικαιολόγητοι και ζημιογόνοι, προκαλώντας οικονομικές απώλειες τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην αμερικανική οικονομία, αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Σε επίσημη ανακοίνωσή της υπογράμμισε πως η προτίμηση της ΕΕ παραμένει η διπλωματική επίλυση διαφορών, μέσα από ισορροπημένες και αμοιβαία επωφελείς διαπραγματεύσεις.
Σε τρεις φάσεις τα μέτρα της Ε.Ε
Τα αντίποινα της ΕΕ θα εφαρμοστούν σε τρεις φάσεις: η πρώτη ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, η δεύτερη από τα μέσα Μαΐου και η τρίτη φάση θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2025.
Παρότι η Ουγγαρία εξέφρασε αντίθεση, οι υπόλοιπες 26 χώρες μέλη της ΕΕ στήριξαν το πακέτο μέτρων. Ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Πέτερ Σιγιάρτο προειδοποίησε πως η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα πλήξει περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία, αυξάνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές.
Σημειώνεται ότι τα νέα ευρωπαϊκά αντίποινα δεν καλύπτουν ακόμη τους πρόσφατους αμερικανικούς δασμούς 20% σε όλες τις εξαγωγές της ΕΕ, ούτε τον νέο δασμό 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προαναγγείλει και δασμούς στα φαρμακευτικά προϊόντα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Εμπορίου Όλοφ Γκιλ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο ΕΕ-ΗΠΑ, αξίας 1,3 τρισ. ευρώ, παρουσιάζει διαφορά μόλις 50 δισ. ευρώ. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναβίωσε την πρόταση για πλήρη κατάργηση των βιομηχανικών δασμών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, μέσω μιας συμφωνίας «μηδέν με μηδέν».
Οι ΗΠΑ απαιτούν από την ΕΕ να μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα, είτε αυξάνοντας εισαγωγές φυσικού αερίου είτε μειώνοντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας στα αυτοκίνητα. Παρόλο που η ΕΕ εξάγει περισσότερα αγαθά στις ΗΠΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν πλεόνασμα στον τομέα των υπηρεσιών.