Ευρωκορβέτα: Η Ελλάδα στις υπογραφές για την πρώτη φάση του προγράμματος
Προχωρά το πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας καθώς ο Οργανισμός Συνεργασίας για τον Κοινό Εξοπλισμό (OCCAR) υπέγραψε σύμβαση για την πρώτη φάση του έργου με μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Naviris, η οποία περικλείει βασικούς ναυτιλιακούς παράγοντες όπως η Naval Group (Γαλλία), η Fincantieri (Ιταλία) και η Navantia (Ισπανία), μαζί με δικαιούχους από την Ελλάδα, τη Δανία και τη Νορβηγία.
Στόχος του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου για μια νέα κατηγορία στρατιωτικού πλοίου, με την ονομασία «European Patrol Corvette» (EPC).
Με μήκος περίπου 110 μέτρα και εκτόπισμα 3.000 τόνους, η Ευρωκορβέτα φιλοδοξεί να είναι ένα διαλειτουργικό και ευέλικτο πλοίο ικανό να ανταποκρίνεται σε ένα ευρύ φάσμα αποστολών. Στην παρούσα φάση οι συζητήσεις περιλαμβάνουν 2-3 παραλλαγές, από απλό περιπολικό μέχρι βαριά οπλισμένη κορβέτα.
Με τις ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να είναι άμεσες και το πρόγραμμα για την ενίσχυση του στόλου με 2+1 κορβέτες να εκκρεμεί, η Ευρωκορβέτα θεωρείται ένα ιδιαίτερα μακροπόθεσμο έργο. Σύμφωνα με πληροφορίες η φάση του αρχικού σχεδιασμού θα έχει ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον δύο χρόνια, με τον προγραμματισμό να τοποθετεί το πρώτο πλοίο την επόμενη δεκαετία.
Χρηματοδότηση
Η αρχική φάση του έργου, με έμφαση στις μελέτες μέχρι τον αρχικό σχεδιασμό, υποστηρίζεται με 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας με τη μορφή επιχορηγήσεων.
Τα συμμετέχοντα κράτη μέλη θα συνεισφέρουν 27 εκατ. ευρώ, ώστε ο συνολικός προϋπολογισμός να ανέλθει σε 87 εκατομμύρια ευρώ. Ο OCCAR θα επιβλέπει πλέον ολόκληρο το αντικείμενο του έργου, ενεργώντας τόσο ως η χορηγούσα αρχή, κατ' εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και ως η αναθέτουσα αρχή, κατ' εντολή των εμπλεκόμενων μελών.