Οι «κασσάνδρες» που θέλουν το κόμμα της αποχής να έρχεται πρώτο στις κάλπες των ευρωεκλογές έχουν ανεβάσει από τα πρώτα μέτρα του μαραθωνίου τον προεκλογικό πυρετό στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα.
Η πρόβλεψη για νέο αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών που μπορεί να ρίξει τη συμμετοχή στις εκλογές της 9ης Ιουνίου κάτω και από το 50% θεωρείται από δημοσκόπους αλλά και τους αναλυτές στα εκλογικά επιτελεία, ότι θα βλάψει όλα τα κόμματα, χωρίς όμως να μπορεί να γίνει μια ασφαλής εκτίμηση σε ποιο κόμμα θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά. Δεν είναι τυχαίες βέβαια οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στον «μεγάλο κίνδυνο για τη δημοκρατία», όπως έχει χαρακτηρίσει την αποχή.
Οι επτά περιφέρειες με αποχή ρεκόρ
Από την άλλη όμως είναι ξεκάθαρο ότι από τη μελέτη των αποτελεσμάτων στις προηγούμενες αναμετρήσεις για το ευρωκοινοβούλιο, τα φώτα πέφτουν πάνω σε επτά περιφέρειες του εκλογικού χάρτη, στις οποίες το 2019 η αποχή ξεπέρασε το 50%, ανεβάζοντας το ποσοστό στην επικράτεια πάνω από το 40% και συγκεκριμένα στο 41,31%. Σε εκείνη την κάλπη επίσης σε τουλάχιστον 15 νομούς η αποχή είχε γράψει πάνω από το 40%.
Τον χορό είχε σύρει η Φλώρινα στην οποία το Μάιο του 2019 έξι στους δέκα εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους του νομού δεν βρέθηκαν πίσω από το παραβάν.
Τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα στην κατάταξη της ίδιας αναμέτρησης κατέλαβαν η Κεφαλονιά και η Λακωνία, όπου στις ευρωεκλογές εκείνης της χρονιάς δεν προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα το 56,87% και το 56,75% των εκλογέων των συγκεκριμένων περιοχών.
Στην πρώτη τετράδα είχε βρεθεί η Λέσβος, με περισσότερους από τους μισούς ψηφοφόρους (53,96%) στο νησί της Σαπφούς να μην παίρνουν μέρος στην εκλογική διαδικασία εκείνης της χρονιάς. Στο βόρειο Αιγαίο είχε καταγραφεί ακόμη μια από τις υψηλότερες αρνητικές επιδόσεις με περισσότερους από έναν στους δυο ψηφοφόρους (52,45%) της Σάμου να μην ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα. Στο 51,34% είχε καταγραφεί η αποχή στην Α’ Αθήνας το 2019 ενώ κατά 51,19% λιγότερα ήταν τα ψηφοδέλτια που μπήκαν στις κάλπες της Ευρυτανίας.
Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και το μειωμένο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές που για πρώτη φορά μετά από μια δεκαπενταετία, δεν είναι συνδεδεμένες με τη βουλευτική ή την αυτοδιοικητική κάλπη. Το κοντέρ της αποχής στις ευρωεκλογές στη Φλώρινα είχε σταματήσει στο 60,44%, στην Κεφαλονιά στο 63,05%, στη Λακωνία είχε δείξει 61,60% ενώ υψηλότερα ήταν τα ποσοστά και στις άλλες περιφέρειες και συγκεκριμένα, στη Λέσβο 58,67%, στη Σάμο 55,33%, στην Α΄Αθήνας 54,40%, και στην Ευρυτανία 54,02%.
Ο άγνωστος παράγοντας της επιστολικής ψήφου
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποσοτικοποίηση του παράγοντα της αποχής, στην εκλογική εξίσωση, από την επιστολική ψήφο. Με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου σαρανταοκτάωρου και ενώ η τελευταία προθεσμία που αφορά στους ψηφοφόρους εντός Ελλάδας, εκπνέει την σήμερα (Δευτέρα 3 Ιουνίου), είχαν αποσταλεί 119.000 φάκελοι από συνολικά 202.515 εκλογείς που είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου.
Παρότι η διαδικασία είναι δυναμική,με το σχετικό υλικό να παραλαμβάνεται συνεχώς στο κέντρο διαλογής που λειτουργεί στο Περιστέρι, εάν δεν άλλαζαν τα συγκεκριμένα μεγέθη, αυτό θα μεταφραζόταν σε συνολική αποχή 41,23%. Μεγαλύτερη θα ήταν στους εντός συνόρων εκλογείς, καθώς από τους 152.311 που έκαναν την αίτηση στην πλατφόρμα, λίγοι παραπάνω από 28.000 ταχυδρόμησαν την επιστολική ψήφο τους.