Η «ζαριά» του Μακρόν για να φρενάρει την επέλαση της Λεπέν - Πανωλεθρία Σολτς
Το Renew του Μακρόν και των Φιλελευθέρων κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες
Αργά το βράδυ της Κυριακής έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες των ευρωεκλογών, που προκάλεσαν τριγμούς στην ήπειρο.
Η γενική εικόνα των αποτελεσμάτων – σε μία πρώτη ανάγνωση – δεν προκαλεί ιδιαίτερη αναστάτωση.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που εκπροσωπεί την κεντροδεξιά, παρέμεινε στην πρώτη θέση, αυξάνοντας μάλιστα τις έδρες του στην ευρωβουλή κατά τουλάχιστον 13.
Οι Σοσιαλδημοκράτες διατήρησαν τη δεύτερη θέση χάνοντας μόλις τέσσερις έδρες: μικρές οι απώλειες, αν σκεφτεί κανείς ότι καταποντίστηκε το κόμμα του Καγκελαρίου Σολτς στη Γερμανία.
Το Renew του Μακρόν και των Φιλελευθέρων κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες – πάνω από 20 έδρες – γεγονός που οφείλεται στην πτώση του κόμματος του Γάλλου Προέδρου.
Η ακροδεξιά δεν κατάφερε τη σαρωτική νίκη που ανέμεναν πολλοί, παρά τη νίκη της Λεπέν – εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ακροδεξιά στη Γαλλία είχε έρθει πρώτη και στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Οι δύο ευρωομάδες στο Κοινοβούλιο αύξησαν τη δύναμή τους κατά μία και έντεκα έδρες αντίστοιχα. Πανωλεθρία μπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα για τους Πρασίνους που έχασαν 18 από τις περίπου 70 έδρες της προηγούμενης ευρωβουλής.
Πολιτικός σεισμός σε Γερμανία και Γαλλία
Ωστόσο, κοιτάζοντας το αποτέλεσμα από κοντά καταλαβαίνει κανείς ότι στις δύο μεγαλύτερες – πληθυσμιακά και οικονομικά – χώρες της Ευρώπης το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποσταθεροποιεί και τις κυβερνήσεις, αλλά και την κυρίαρχη θέση τους στη Γηραιά Ήπειρο.
Στη Γαλλία, αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων των αποτελεσμάτων, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι έλαβε το μήνυμα και διαλύει την εθνοσυνέλευση προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Στο διάγγελμά του, έθεσε το γαλλικό λαό προ των ευθυνών του ζητώντας τους να ψηφίσουν υπεύθυνα στις εκλογές της 30ης Ιουνίου.
Όμως, θέλει προσοχή. Ο Μακρόν δεν έπεσε, ούτε πέφτει… Ο Γάλλος Πρόεδρος διατηρεί την εκτελεστική εξουσία, διορίζει πρωθυπουργό και κυβέρνηση. Όμως, διαλύει την Εθνοσυνέλευση, στην οποία ούτως ή άλλως δεν έχει πλειοψηφία. Μία σκέψη είναι ότι ο Γάλλος Πρόεδρος ρίχνει μία ζαριά, ελπίζοντας ότι ο λαός εκτόνωσε τη δυσαρέσκειά του και θα δώσει καλύτερο αποτέλεσμα για τον ίδιο στις βουλευτικές εκλογές. Άλλωστε, δεν έχει να χάσει πολλά, δεδομένου ότι το κόμμα του Μακρόν δεν διέθετε πλειοψηφία στη Βουλή ούτε την προηγούμενη φορά όταν ο Μακρόν έγινε Πρόεδρος για δεύτερη φορά.
Το πρόβλημα θα είναι αν ο Μακρόν φέρει ένα εξίσου απογοητευτικό αποτέλεσμα και στις βουλευτικές εκλογές στο τέλος του μήνα. Σε αυτήν την περίπτωση, δε σημαίνει βέβαια ότι χάνει την εξουσία, αλλά ίσως χρειαστεί να κάνει μία συμμαχία με την άκρα δεξιά της Λεπέν, διορίζοντας για παράδειγμα κάποιο στέλεχος ως πρωθυπουργό ή κάποιους υπουργούς.
Σαρωτικό, όμως, ήταν το αποτέλεσμα και για τη Γερμανία. Ο Όλαφ Σολτς και οι Σοσιαλδημοκράτες ήρθαν τρίτο κόμμα με ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί πανωλεθρία.
Αντιθέτως, την πρώτη θέση κατέλαβαν οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Χριστιανοκοινωνιστές με μεγάλη μάλιστα διαφορά. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι δεύτερο κόμμα στη Γερμανία είναι το ακροδεξιό, AfD.
Βέβαια, μέχρι που έσκασε το σκάνδαλο με βουλευτές του κόμματος, το AfD κατέγραφε ποσοστά άνω του 20%, πράγμα που σημαίνει ότι το 16% είναι ένα ποσοστό πολύ χαμηλότερο από αυτό που ήλπιζαν.