Εύα Καϊλή: Για κύκλωμα Διαφθοράς ερευνούν οι Αρχές - Η παρέα των Ιταλών που βρίσκεται στο στόχαστρο
Φειδωλοί στις δηλώσεις τους για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο είναι οι Βέλγοι εισαγγελείς, οι οποίοι φαίνεται πως διερευνούν διεξοδικά την υπόθεση δωροδοκίας πολιτικών από το Κατάρ και προχωρούν μεθοδικά τις ανακρίσεις των υπόπτων.
Αρκετά άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν για ανάκριση και μεταξύ αυτών είναι και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής των Ευρωσοσιαλιστών και πρόεδρος της ΜΚΟ Fight Impunity, Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, ο σύντροφος της κ. Καϊλή και πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι .
Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vinsentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) ενώ το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».
Οι αρχές ερευνούν επίσης δύο ευρωβουλευτές από την ευρωομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, των Βέλγων Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρί Αρένα.
Παράλληλα, συνελήφθησαν η σύζυγος και η κόρη του Παντζέρι, στο Μπέργκαμο που ζει ο πρώην ευρωβουλευτής και η οικογένειά του. Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν επίσης με τις κατηγορίες της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση
Για την Εύα Καϊλή, η οποία διαγράφηκε ταχύτατα από το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φαίνεται ότι ανακρίνεται από τις Αρχές δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως ότι έχει συλληφθεί, με βελγικές εφημερίδες να σημειώνουν ότι ο μοναδικός τρόπος για να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία θα ήταν να πιαστεί επ’ αυτοφώρω.
Η εφημερίδα L’ Echo προχώρησε, ωστόσο, σε νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία της Εύας Καϊλή εντοπίστηκαν τσάντες με χρήματα.
Η ίδια πηγή εμπλέκει στην υπόθεση και τον πατέρα της ευρωβουλευτού, ο οποίος φέρεται να εντοπίστηκε από τις Αρχές με ένα χαρτοφύλακα γεμάτο χρήματα και έτοιμος να αναχωρήσει. Μάλιστα, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο άνδρας «είχε ενημερωθεί από συνεργούς του» ότι πραγματοποιούνταν έρευνες.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιο ήταν το χρηματικό ποσό που εντοπίστηκε στο σπίτι της κ. Καϊλή, ούτε στην κατοχή του πατέρα της.
Η ευρωβουλευτής φέρεται να πέρασε το βράδυ σε κρατητήριο, όπως μεταδίδει η L’Echo.
Για τους Ιταλούς που εμπλέκονται έχουν ενημερωθεί επίσημα οι ιταλικές αρχές, ενώ ο δικαστής θα αποφασίσει εντός 48 ωρών εάν θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης.
Ερευνούν την ύπαρξη κυκλώματος
Όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης Le Soir και Knack, οι βελγικές αρχές ερευνούν την πιθανότητα ύπαρξης κυκλώματος, με εγκέφαλο τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή των σοσιαλιστών Πιερ Αντόνιο Παντζέρι ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του Knack, οι ερευνητές βρήκαν στον 67χρονο περίπου 600.000 ευρώ.
Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, σε ανάρτηση της σχετικά με την υπόθεση ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με τις αρχές για την απονομή δικαιοσύνης.
https://twitter.com/EP_President/status/1601509250022244352?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1601509250022244352%7Ctwgr%5E3f45e704794ae9e9ca4749882899a83dcd1e0e59%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.gr%2Fpolitiki%2Fstory%2F341144%2Feya-kaili-diafthora-stin-kardia-ton-vryksellon-ti-gnorizoume-gia-tin-ypothesi
Ο Παντζέρι «μαέστρος της ορχήστρας»
Σύμφωνα με όσα εξετάζουν οι Βέλγοι ερευνητές, ο Παντζέρι είναι ο «μαέστρος της ορχήστρας». Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί οι κινήσεις του και αν, κατόπιν αιτήματός του, έδινε οδηγίες στους βοηθούς των ευρωβουλευτών.
Μέλος του ιταλικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα το 2017, o Παντζέρι ήταν ευρωβουλευτής για 15 χρόνια. Ειδικότερα, από το 2004 έως το 2019 ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).
Το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου κάλεσε τον Παντζέρι να επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 83.764 ευρώ. Η απόφαση ελήφθη μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή εξόδων των βουλευτών.
Ήδη από το 2014, ο Παντζέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI), όπου την περίοδο 2017-2019 ήταν πρόεδρος. Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.
Το 2019, ο Παντζέρι ήταν συνιδρυτής της ΜΚΟ Fight Impunity στις Βρυξέλλες. Η οργάνωση επιδιώκει να προωθήσει τον αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με τις Le Soir - Knack οι βελγικές αρχές έκαναν έρευνα και στο γραφείο της Fight Impunity, χωρίς να υπάρξει απάντηση.
Η ΜΚΟ αποτελείται από ιδιαίτερα σημαντικές προσωπικότητες, ενώ η έδρα της βρίσκεται κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, τη μόνιμη αποστολή στις Βρυξέλλες και το βελγικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.
Ο Ιταλός συνδικαλιστής
Στο μικροσκόπιο των βελγικών αρχών βρίσκεται και ο Ιταλός συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι, 53 ετών, που ζει στις Βρυξέλλες.
Το 2011 έγινε γραμματέας της ETUC, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Τον περασμένο μήνα στη Μελβούρνη, έγινε η εκλογή του στη θέση του ΓΓ της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), μιας οργάνωσης με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Swissinfo, η ITUC ήταν «πρόβλημα για το Κατάρ», καθώς είχε επανειλημμένα υποβάλει ερωτήματα και ενστάσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Βισεντίνι συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μάρρι.
Knack και Le Soir επικοινώνησαν με την ITUC για σχολιασμό των εξελίξεων, χωρίς να λάβουν απάντηση, όπως επίσης συνέβη και με την πρεσβεία του Κατάρ στο Βέλγιο.
Φυσικά, το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους, έως ότου ο δικαστής αποφασίσει διαφορετικά, καταλήγουν τα δύο βελγικά ΜΜΕ.
Διεθνής Διαφάνεια: Το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μίας κουλτούρα ατιμωρησίας
Η επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με το Κατάρ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, όπου ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα συζήτηση για την βελτίωση της λειτουργίας των κανόνων της ηθικής σε αυτόν το μεγάλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International). «Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μίας κουλτούρα ατιμωρησίας (...) και μία απόλυτη απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου». Ο έλεγχος αυτός είναι «ελαττωματικός» στον θεσμό (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), έγραψε στο Twitter ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής του Δικαίου στο College de l' Europe της Μπρυζ.
Η γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί (ριζοσπαστική αριστερά) κατήγγειλε σήμερα «το επιθετικό lobbying του Κατάρ» και ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.