Εξόφληση ή ρύθμιση οφειλών αλλιώς... «στα μανταλάκια» - Τελεσίγραφο από ΑΑΔΕ
Πέραν της δημοσιοποίησης των ονομάτων, στους μεγαλοοφειλέτες προβλέπονται και ποινές φυλάκισης έως και πάνω από τρία έτη.
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη δημοσιοποίηση της λίστας με τους μεγαλοοφειλέτες στη εφορία, με την ΑΑΔΕ να αποστέλλει μηνύματα - σε όσους έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους ύψους άνω των 150.000 ευρώ για περισσότερο από ένα χρόνο - να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους το αργότερο έως τη Τετάρτη 24 Ιουλίου.
Σε διαφορετική περίπτωση στο τέλος Ιουλίου θα δοθούν στη δημοσιότητα τα προσωπικά στοιχεία για τα φυσικά πρόσωπα ή η επωνυμία για τις επιχειρήσεις καθώς και το ύψος της οφειλής. Σημειώνεται ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών στη εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα δίνονταν στη δημοσιότητα 30 Ιουνίου αλλά αποφασίστηκε να δοθεί στους οφειλέτες χρονικό περιθώριο ενός ακόμα μήνα για να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Στη δημοσιότητα θα δοθούν ταυτόχρονα δύο ξεχωριστές λίστες, η μία για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα τελωνεία και η άλλη προς τον ΕΦΚΑ οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα στοιχεία όσων οφείλουν άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων και προστίμων.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς «στη φόρα θα βγουν» φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:
- Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
- Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Για τα φυσικά πρόσωπα στη λίστα θα αναγράφεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.
Ωστόσο ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλετών υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.
Ποιοι εξαιρούνται
Σημειώνεται ότι από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:
- οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
- οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
- οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
- οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
- οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο ξεκίνησε το 2017 αλλά «πάγωσε» την περίοδο της πανδημίας για να επανέλθει σε ισχύ το 2023 όποτε η «μαύρη λίστα» περιελάμβανε συνολικά 27.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Πέραν της δημοσιοποίησης των ονομάτων στους μεγαλοοφειλέτες προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις. Ειδικότερα όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:
- α) Ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ.
- β) Τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.
Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή των Ελεγκτικών Κέντρων ή του Τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
Στην αίτηση και στον πίνακα χρεών που υποβάλλονται δεν συμπεριλαμβάνονται και δεν υπολογίζονται για τον προσδιορισμό της ευθύνης του προσώπου τα χρέη από τα αδικήματα που τυποποιούνται στο άρθρο 66 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας μαζί με τις σχετικές με αυτά προσαυξήσεις, τόκους και λοιπές επιβαρύνσεις.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης εξοφλήσει το χρέος του μέχρι την εκδίκαση του ποινικού σκέλους της υπόθεσής του, σε οποιονδήποτε βαθμό, ή εφόσον εντάξει το χρέος του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής μπορεί να γλιτώσει την ποινή φυλάκισης.
Επιπρόσθετα όποιος αμφισβητεί το ύψος του ποσού που του έχουν καταλογίσει οι φορολογικές αρχές έχει δικαίωμα να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και εν συνεχεία, σε περίπτωση μη δικαίωσης από τη ΔΕΔ, και στα διοικητικά δικαστήρια, οπότε μέχρι την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης οι διαδικασίες επιβολής των ποινικών κυρώσεων μπορεί να «παγώσουν».