Εξέταση αίματος με το όνομα PAC-MANN εντοπίζει πρόωρα τον καρκίνο στο πάγκρεας - Τι λένε ερευνητές
Αναφέρεται πως το σύστημα δεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό, δίνοντας του δυνατότητες χρήσης σε διάφορα νοσοκομεία.

Μόλις με μια σταγόνα αίμα θα μπορούσε να αποκαλύψει αν κάποιος ασθενής πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας;
Κι όμως, μια νέα εξέταση ονόματι PAC-MANN μπορεί να εντοπίσει σημάδια της νόσου ακόμα και σε πρώιμο στάδιο, αναφέρουν ερευνητές στο «Science Translational Medicine».
Το τεστ θα μπορούσε να δώσει στους γιατρούς, να εντοπίσουν την ασθένεια νωρίς πριν να είναι πολύ αργά για θεραπεία αναφέρει ο νυν-συγγραφέας της μελέτης Jared Fischer, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον στο Πόρτλαντ.
«Υπάρχει πραγματικά μια απελπιστική ανάγκη για μια εξέταση έγκαιρης ανίχνευσης του συγκεκριμένου καρκίνου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο καρκίνος στο πάγκρεας αν και σπάνιος είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους, αφού περίπου 50.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους το 2024 από την συγκεκριμένη νόσο. Μάλιστα, μεγάλο ποσοστό εξ αυτών διαγνώστηκε «καθυστερημένα», καθώς αυτού του είδους ο καρκίνος είναι ιδιαίτερα δύσκολο για να εντοπιστεί. «Δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα», λέει ο βιοϊατρικός μηχανικός Jose Montoya Mira, μέλος της ομάδας του πανεπιστημίου.
Τα ποσοστά επιτυχίας και το όραμα των ερευνητών
Οι ερευνητές κατασκεύασαν το PAC-MANN ή «Protease-ACtivated MAgnetic NaNosensor» με σκοπό να εντοπιστεί μια από τις ιδιαίτερες πρωτεΐνες. Ο νανοαισθητήρας είναι κατασκευασμένος από ένα μαγνητικό σφαιρίδιο που συνδέεται με φθορίζοντα μόρια. Όταν αυτά αναμιγνύονται με αίμα από ασθενή που πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας, τα πρωτεολυτικά ένζυμα διασπούν τα φθορίζοντα μόρια απελευθερώνοντάς τα σε διάλυμα. Έπειτα, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο μαγνήτη, η ομάδα «τραβάει» τους υπόλοιπους νανοαισθητήρες. Αφήνοντας έτσι μόνο τα κομμένα κομμάτια φθορισμού, τα οποία λάμπουν κάτω από το φως.
Η ομάδα εξέτασαν το πρωτοποριακό τους σύστημα σε δείγματα αίματος από 178 ανθρώπους που είτε είχαν είτε όχι καρκίνο στο πάγκρεας. Το PAC-MANN προέβλεψε σωστά τις 9 στις 10 περιπτώσεις, διαμορφώνοντας ένα 90% πιθανότητα επιτυχίας. Συγκεκριμένα, εντόπισε σωστά τα 40 από τα 55 άτομα που έπασχαν από την ασθένεια και 120 από τα 123 που δεν έπασχαν.
Πλέον, οι ερευνητές επικυρώνουν τα αποτελέσματα από το σύστημα τους σε μεγαλύτερο σύνολο ανθρώπων. Παράλληλα, εξετάζεται η έναρξη κλινικής δοκιμής του PAC-MANN. Η ομάδα έχει βλέψεις το σύστημα τους να χρησιμοποιείται για εξετάσεις «ρουτίνας», όπως μια ετήσια μαστογραφία. Όπως αναφέρεται στο sciencenews, το PAC-MANN δεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό απεικόνισης ή εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας ώστε να λειτουργήσει. Αυτό σημαίνει πως οι δυνατότητες χρήσης τόσο σε υπερεξυπηρετούμενους πληθυσμούς όσο και σε περιοχές που διαθέτουν τους μεγάλους πόρους, μεγάλων νοσοκομείων, αποκαλύπτει ο Montoya.