Φυλακές Κορυδαλλού: Το χρονικό της εξέγερσης του 1995 με τους 4 νεκρούς
Η εξέγερση των φυλακών Κορυδαλλού ξεκίνησε με μια αιφνιδιαστική επίθεση μερίδας κρατουμένων της Γ’ Ακτίνας κατά του ψυχίατρου Γιάννη Φιλιππάκη, του βοηθού του, Κώστα Κωστόπουλου και του σωφρονιστικού υπαλλήλου, Νίκου Γρίσπου.
Οι κρατούμενοι έχοντας πλέον ομήρους τους τρεις άνδρες βγήκαν στο προαύλιο και έβαλαν στόχο το διοικητήριο. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι σημαίνουν συναγερμό ωστόσο το κακό έχει γίνει και η εξέγερση έχει φουντώσει για τα καλά.
Στα χέρια των εξεγερμένων κρατουμένων πέφτουν άλλοι 3 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και μαζί με τους πρώτους τρεις ομήρους οδηγούνται στην απομόνωση της Ακτίνας Δ. Η αναρχία που επικρατεί πλέον σε όλους τους χώρους των φυλακών έχει ως αποτέλεσμα μια ομάδα να φτάσει μέχρι το φαρμακείο και να το λεηλατήσει αρπάζοντας μεγάλες ποσότητες φαρμάκων εκ των οποίων αρκετά από αυτά βαριάς μορφής.
Σε άλλα σημεία της φυλακής αλλοδαποί κρατούμενοι βρίσκουν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τις διαφορές τους με συγκρατούμενούς τους που θεωρούσαν ρουφιάνους της διοίκησης των φυλακών.
Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ αναπτύσσονται περιμετρικά των φυλακών για να αποτρέψουν απόδραση, ενώ επί τόπου φτάνουν τρεις εισαγγελείς που μαζί με τον γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης επιχειρούν να διαπραγματευτούν με τους κρατούμενους με στόχο να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους και να επιστρέψουν στα κελιά τους.
Τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου οι κρατούμενοι αφήνουν ελεύθερους τον γιατρό και τον νοσοκόμο, ενώ ξεκινούν επιθέσεις με πέτρες στις σκοπιές. Οι φρουροί στη θέα των κρατουμένων που έχουν στα χέρια τους μαχαίρια και ό,τι άλλο αιχμηρό βρήκαν στα λεηλατημένα πλέον μαγειρεία ρίχνουν στον αέρα.
Στο εσωτερικό των φυλακών και ενώ δεν έχει λήξει το τελεσίγραφο των κρατουμένων, κάποιοι εκ των εξεγερμένων επιχειρούν να φτάσουν στο διοικητήριο. Τα ΜΑΤ απαντούν με βροχή δακρυγόνων που αποτρέπει την είσοδο στο διοικητήριο όχι όμως και στο αρχιφυλακείο που παραδίδεται στις φλόγες. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση των κλεμμένων απο το φαρμακείο χαπιών είναι τέτοια που τρεις κρατούμενοι διακομίζονται νεκροί στο νοσοκομείο.
Η τρίτη ημέρα της εξέγερσης είναι και η αγριότερη. Αν και οι κρατούμενοι συμφώνησαν να αφήσουν ελεύθερους τους σωφρονιστικούς που κρατούσαν ομήρους, κάποιοι από αυτούς παραβιάζουν την απομόνωση πιάνουν έναν 27χρονο κρατούμενο, τον βασανίζουν, τον μαχαιρώνουν, τον κρεμούν με ένα σεντόνι και αφού τον περιλούζουν με πετρέλαιο του βάζουν φωτιά.
Μέσα στο γενικότερο χάος γίνονται άλλες τρεις δολοφονίες κρατουμένων. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένοι κρατούμενοι αποφασίζουν σιγά – σιγά να εγκαταλείψουν την εξέγερση και να μπουν στα κελιά τους.
Το μεσημέρι πια της 19ης Νοεμβρίου οι φυλακές παραδόθηκαν από τους κρατουμένους στις Αρχές παρουσία και του υπουργού Δικαιοσύνης.