Εξαήμερη εργασία: Ποιους εργαζόμενους αφορά - Τι συμβαίνει με ωράρια και ρεπό
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζει ορισμένα θολά σημεία αναφορικά με την εξαήμερη εργασία.
Για το καθεστώς της 6ήμερης απασχόλησης, η οποία ισχύει από σήμερα, Δευτέρα 1η Ιουλίου, μίλησε η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, μιλώντας στο Real Fm.
H κ. Στρατινάκη ανέφερε πως η δυνατότητα εξαήμερης απασχόλησης αφορά μόνο εκείνες τις περιπτώσεις π.χ στη βιομηχανία, στις οποίες εργαζόμενοι δουλεύουν σε 5ήμερη βάση αν και οι επιχειρήσεις δουλεύουν για 6 ημέρες.
Καθώς δεν «έβγαινε» η 4η βάρδια, αυτό οδηγούσε στο 99% σε παράνομη εργασία κατά την 6η μέρα της εβδομάδας, σημείωσε η ίδια, συμπληρώνοντας πως αυτό το ζήτημα τακτοποιείται με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Και αυτό γίνεται σε ένα πλαίσιο συμφωνίας των δύο μερών, δηλαδή του εργοδότη και του εργαζομένου.
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, ανέφερε πως μιλάμε για επιχειρήσεις που δουλεύουν σε κυλιόμενες βάρδιες.
Η ίδια τόνισε πως ο εργαζόμενος έχει δείκτη προστασίας, σε περίπτωση που αρνηθεί την 6η μέρα απασχόληση, σε περίπτωση παράνομης απόλυσης.
Η κ. Στρατινάκη σημείωσε πως οι επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας είναι εκείνες που απασχολούν εργαζόμενους κατά κυλιόμενες βάρδιες και ταυτόχρονα επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν φόρτο εργασίας ένα μήνα και, παράλληλα, αιτείται ο εργαζόμενος να εργαστεί 6η μέρα.
Δεν μετακινείται όλο το προσωπικό για 8 ώρες, υπογράμμισε, ενώ απαγορεύεται η υπερωρία και προβλέπεται προσαύξηση 40% στις αμοιβές του εργαζομένου ενώ η προσαύξηση αυτή φτάνει το 115% αν η 6η μέρα απασχόλησης συμπέσει με Κυριακή.