Έβρος: Στάχτη γίνονται σχεδόν 8.000 στρέμματα του Δάσους της Δαδιάς
Σχεδόν 7.000-8.000 στρέμματα έχουν καεί από τη φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες (21.7.2022) στο Δάσος της Δαδιάς στον Έβρος, με την οικολογική καταστροφή να είναι τεράστια, καθώς η περιοχή αποτελεί και καταφύγιο άγριας ζωής.
https://www.youtube.com/watch?v=INrxVP6LXR4&feature=emb_logo
Η φωτιά στον Έβρο ξέσπασε χθες και οι συνεχείς εναλλαγές των ανέμων στην κατεύθυνσή τους δυσκόλεψαν αρκετά τις πυροσβεστικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα το μέτωπο να επεκταθεί στον πυρήνα του Δάσους της Δαδιάς και έτσι να προκαλεί μια μεγάλη καταστροφή.
Μάλιστα, όπως αναφέρει και το ThessToday.gr, έχει τυλιχθεί στις φλόγες το 50% του μεγάλου πυρήνα του δάσους ενώ τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης δίνουν μεγάλη μάχη με τον χρόνο και την πυρκαγιά ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, πριν καθηλωθούν λόγω νύχτας.
Την ίδια ώρα και ενώ οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν, λόγω της πυκνής βλάστησης και των δέντρων, «ξεπηδούν» νέα μέτωπα της φωτιάς από αναζωπυρώσεις, κάτι που δυσχεραίνει πλήρως το πυροσβεστικό έργο.
Μέχρι και τις 19:30 σήμερα, η φωτιά δεν εξελίσσεται καλά, σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, καθώς έκανε μια κηλιδωση πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας.
«Το δάσος ήταν η σωτηρία των χωριών μας»
Η φωτιά στο Δάσος της Δασιάς, που προστατεύεται από Natura, αποτελεί γροθιά στο στομάχι για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, αφού αποτελεί τόσο ένα μέρος αναμνήσεων όσο και μια καταστροφή στη φυσική ομορφιά της περιοχής, χώρια την οικολογική.
«Μας στενοχωρεί πάρα πολύ όλο αυτό που συμβαίνει εδώ και δύο ημέρες. Κάποτε εργαζόμασταν εκεί πάνω 150 άτομα και βγάζαμε το ψωμί μας. Δυστυχώς πλέον το έχουν εγκαταλείψει και δεν ασχολούνται τόσο με αυτό, ενώ κάποτε γινόταν χαμός από τους τουρίστες» αναφέρει στο ThessToday.gr κάτοικος της περιοχής.
https://www.youtube.com/watch?v=ZxJcerT6RnI&feature=emb_logo
«Μεγαλώσαμε εδώ, δουλέψαμε για να ταιζουμε τις οικογένειές μας, είναι τρομερό αυτό που βλέπουμε. Μόνο ο Θεός μπορεί να σώσει το δάσος πλέον», προσθέτει ο ίδιος.
Στάχτη ο «πνεύμονας» της περιοχής
Το Δάσος της Δαδιάς έχει εξαιρετική σημασία ως «πνεύμονας» τόσο για τη γύρω περιοχή όσο και για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα και προστατεύεται από δύο ζώνες από το 1980. Το κλίμα του είναι – κυρίως – μεσογειακό, με μερικά στοιχεία ηπειρωτικού.
Οι περιοχές του είναι ημιορεινές και το υψηλότερο υψόμετρό του ανέρχεται στα 600 μέτρα, κάτι που το καθιστά ιδανικό για περιπάτους και εξερεύνηση.
Σε αυτό ζουν 36 από τα 38 είδη αρπακτικών της Ευρώπης, ανάμεσά τους και ο μαυρόγυπας, που ζει πια μόνο εδώ και στην κεντρική Ισπανία. Τα 30 από τα 36 είδη αρπακτικών πτηνών ζουν εδώ μόνιμα και τα υπόλοιπα έρχονται κατά την μετανάστευση.
Επίσης, αποτελεί καταφύγιο για άγρια ζώα όπως ο λύκος, το τσακάλι και το ζαρκάδι, που μαζί με καφέ αρκούδες, βίδρες, σκίουρους, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβούς, είναι μερικά από τα 48 είδη θηλαστικών που ζουν εδώ. Έχουν καταγραφεί ακόμη περίπου 40 είδη ερπετών, που αποτελούν την κύρια τροφή των αρπακτικών πτηνών.
Το πλήθος της πανίδας που απαντάται στο Δάσος της Δαδιάς σχετίζεται με την ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος: δάση από πεύκα και βελανιδιές, ρεματιές, μικρά αγροκτήματα και βοσκότοποι, ορθοπλαγιές συνθέτουν με άριστο τρόπο ένα ιδανικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ζωής.