Ανατροπή στην Eurovision: Η τεράστια αλλαγή στον τρόπο ψηφοφορίας
Τα πάνω-κάτω προκαλεί στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision, η ανακοίνωση των διοργανωτών τη Δευτέρα (11/03) που περιλαμβάνει μια σημαντική αλλαγή στους κανόνες.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αφορά τον τρόπο που ψηφίζουν οι τηλεθεατές στον τελικό του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού, ο οποίος φέτος θα διεξαχθεί στο Μάλμε της Σουηδίας το Σάββατο 11 Μαΐου.
Ιστορικά, η διαδικασία ψηφοφορίας επέτρεπε στους τηλεθεατές να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους συγκροτήματα μόνο μετά την ολοκλήρωση όλων των εμφανίσεων, τόσο στους ημιτελικούς όσο και στον τελικό. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την εμπειρία των θεατών, τα «αφεντικά» της Eurovision εισήγαγαν μια νέα προσέγγιση για τον διαγωνισμό του 2024.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, η ψηφοφορία θα ξεκινήσει με την έναρξη του σόου, επιτρέποντας στους θαυμαστές να υποστηρίξουν τα αγαπημένα τους acts καθ’ όλη τη διάρκεια των ζωντανών εμφανίσεων. Αυτή η σημαντική αλλαγή έχει σχεδιαστεί για να μετριάσει την προκατάληψη που συνδέεται με τη σειρά των διαγωνιζόμενων και να συμπυκνώσει τη συνολική διάρκεια του σόου, εξασφαλίζοντας μια πιο δυναμική και ελκυστική εμπειρία για τους θεατές σε όλον τον κόσμο.
Επιπλέον, σε μια κίνηση για την παγκοσμιοποίηση της εμπειρίας της Eurovision, οι θεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, θα έχουν πλέον την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας. Θα τους δοθεί ένα 24ωρο περιθώριο για να ψηφίσουν πριν από κάθε ένα από τα τρία ζωντανά σόου.
«Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία να εμπλακούν οι θεατές από την αρχή», εξήγησε η εκτελεστική παραγωγός της Eurovision, Ebba Adielsson, τονίζοντας την επιθυμία που υπήρχε να επιτραπεί στον κόσμο να ψηφίζει άμεσα τις αγαπημένες του ερμηνείες.
Αντλώντας έμπνευση από τον εθνικό τελικό της Σουηδίας, το «Melodifestivalen», το οποίο εφάρμοσε με επιτυχία μια παρόμοια διαδικασία ψηφοφορίας, η Eurovision στοχεύει να ενθαρρύνει νωρίτερα και ευρύτερα τη συμμετοχή των θεατών. Η Adielsson υπογράμμισε επίσης το όφελος για τους διεθνείς θεατές, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται πλέον να προσαρμόζουν δραματικά το πρόγραμμά τους για να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Επιπλέον, η ανακοίνωση αποκάλυψε ότι οι Big Five (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), μαζί με τη διοργανώτρια Σουηδία, που παραδοσιακά εξασφάλιζαν θέσεις στον τελικό λόγω της σημαντικής οικονομικής συνεισφοράς τους στο διαγωνισμό, θα παρουσιάσουν τώρα τις συμμετοχές τους κατά τη διάρκεια των ημιτελικών. Αυτή η προσαρμογή προσφέρει στις χώρες αυτές μια πιο πρώιμη ευκαιρία για να παρουσιάσουν τα έργα τους, συγκεντρώνοντας ενδεχομένως ευρύτερη υποστήριξη πριν από τον τελικό.