Eurovision: Γιατί το Ισραήλ συμμετέχει στον διαγωνισμό ενώ η Ρωσία αποκλείστηκε;
Παρά τα γιουχαΐσματα μέσα στην αρένα και τις μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που γίνονται τις τελευταίες ημέρες κατά του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ βρίσκεται μεταξύ των φαβορί για την τελική νίκη στο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision. Ωστόσο, ένα έυλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί το Ισραήλ συμμετέχει κανονικά στον διαγωνισμό, ενώ η Ρωσία λόγω του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία έχει αποκλειστεί.
Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, κάτι που πολλοί πίστευαν ότι θα συμβεί και με τη συμμετοχή του Ισραήλ αυτή τη χρονιά, εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα αρκετές χώρες που συμμετέχουν αλλά και οι φαν της Eurovision να αντιδρούν στην απόφαση αυτή, γεγονός που έγινε αντιληπτό στους δύο ημιτελικούς αλλά και στη συνέχεια.
Καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Πρωίαν σε είδον» βρέθηκε η δημοσιογράφος Μαρία Κοζάκου, η οποία, μεταξύ άλλων, εξήγησε τους λόγους που η EBU έχει διατηρήσει στη Eurovision το Ισραήλ, ενώ έχει αποκλείσει τη Ρωσία.
«Στη Eurovision συμμετέχουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, όχι οι χώρες»
Η γνωστή δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός που επί χρόνια παρουσίαζε τον διαγωνισμό είπε: «Στη Eurovision συμμετέχουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, όχι οι χώρες.
»Συμμετέχει η ΕΡΤ, το BBC, η RAI. Η Μαρίνα εκπροσωπεί την ΕΡΤ. Η EBU είχε βγάλει αρχικά εκτός τη Λευκορωσία για κάποιους λόγους έλλειψης δημοκρατικών στάνταρ στη χώρα, αλλά υπήρχαν πολλά θέματα και με τη Ρωσία. Τα δημόσια κανάλια στη Ρωσία και το δημόσιο πρακτορείο λειτουργούν ως ενεργούμενα της κυβέρνησης και είχαν υπάρξει διαμαρτυρίες ήδη από πριν, πριν την εισβολή στην Ουκρανία, για την ανεξαρτησία των Μέσων.
»Το κρατικό κανάλι της Ρωσίας είναι ένα κυβερνητικό κανάλι. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, λειτούργησε στηρίζοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ρωσικής, να εισβάλει στην Ουκρανία. Και η EBU είπε ότι δεν στηρίζω αυτόν τον φορέα.
»Στο Ισραήλ έχουμε μια διαφορετική κατάσταση. Το KAN είναι ένας καινούργιος φορέας, ο οποίος αντιτίθεται σε πολλές από τις αποφάσεις της ακραίας κυβέρνησης Νετανιάχου και ο Νετανιάχου βάλλει εναντίον του ΚΑΝ. Δεν ασκεί ακριβώς αντιπολίτευση το ΚΑΝ, αλλά προσπαθεί να διατηρήσει τη δημοσιογραφική ακεραιότητα. Αυτή φαντάζομαι είναι μια κίνηση στήριξης της EBU προς την προσπάθεια των Μέσων να διατηρήσουν μια δημοσιογραφική ουδετερότητα και ακεραιότητα».