Ένα στρέμμα γης από «ατόφιο χρυσάφι» - Το κόστος στην Αττική
Με τις αγροτικές κινητοποιήσεις στη χώρα μας να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων τις τελευταίες μέρες, η Eurostat ανακοίνωσε το κόστος της καλλιεργήσιμης γης στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαφορές είναι χαοτικές όχι μόνο μεταξύ των κρατών της ΕΕ αλλά και συγκριτικά ανάμεσα στις Περιφέρειες των χωρών.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής για το έτος 2022 τοποθετούν τη μέση τιμή πώλησης ενός εκταρίου γης που προορίζεται για καλλιέργεια στα 13.571 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε 1.357 ευρώ ανά στρέμμα, αφού το ένα εκτάριο ισοδυναμεί με δέκα στρέμματα. Το ένα στρέμμα στην ΕΕ είναι αρκετά φθηνότερο αφού κοστίζει 1.057 ευρώ.
Η τεράστια διαφορά έρχεται για την περιοχή της Αττικής, εκεί όπου το κάθε στρέμμα γης έχει μέση τιμή 8.482 ευρώ συγκριτικά με τη Δυτική Ελλάδα και τα μόλις 629 ευρώ, με την αναλογία να είναι 1 προς 15.
Σύμφωνα με τη Eurostat, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι τιμές διαφέρουν σε τόσο μεγάλο βαθμό. Εθνικοί παράγοντες (νομοθεσία), περιφερειακοί (εγγύτητα σε βασικά δίκτυα και κλίμα), αλλά και τοπικοί παράγοντες που αφορούν την απόδοση των χωραφιών (ποιότητα του εδάφους και συστήματα αποστράγγισης).
Σε ένα καπιταλιστικό περιβάλλον, προφανώς σημαντικό ρόλο παίζουν η προσφορά και η ζήτηση, ενώ, ο νομοθέτης δύναται να καταστεί παράγοντας επηρεασμού των τιμών, αφού επιτρέπει ή όχι την αγορά γης από αλλοδαπούς υπηκόους.
Εκτός από την Ελλάδα, ακραίες διαφορές στις τιμές καταγράφονται στην Ολλανδία: Από τα 6.605 ευρώ ανά στρέμμα στη Φρισλανδία έως τα 15.064 ευρώ της Φλεβολανδίας, υπάρχει ένα σεβαστό χάσμα, με τον μέσο όρο να κινείται στις 8.543 ευρώ. Στην Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας, έχουμε κόστη στα 490 ευρώ και στα Κανάριο Νησιά τα 8.329 ευρώ, με τον μέσο όρο να υπολογίζεται στα 1.026 ευρώ.
Στοιχεία υπάρχουν για τις 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη χαμηλότερη τιμή ρεκόρ να απαντάται στην Κροατία (370 ευρώ το στρέμμα ο μέσος όρος) και η υψηλότερη στη Μάλτα (23.323 ευρώ / στρέμμα), σε μια νησιωτική χώρα με εξαιρετικά περιορισμένη διαθεσιμότητα γης.