Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – «Τσιμπάνε» τα τρόφιμα, ψηλά οι υπηρεσίες
H αναζωπύρωση του πληθωρισμού τον Μάρτιο οφείλεται στην αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 1,7% έναντι αύξησης 0,4% τον Φεβρουάριο.

Σε αντίθετη κατεύθυνση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κινήθηκε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο.
Στην Ευρωζώνη σημειώθηκε επιβράδυνση του ετήσιο ρυθμού αύξησης των τιμών στο 2,2% τον Μάρτιο από 2,3% τον Φεβρουάριο, ενώ στη χώρα μας αναμένεται επιτάχυνση στο 3,1% από 3%, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat.
Οι τιμές των τροφίμων είναι αυτές που «τσιμπήσανε» τον Μάρτιο με τον δείκτη «τροφίμων συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και του καπνού» να αυξάνεται κατά 1,7% σε ετήσια βάση από ετήσια αύξηση 0,4% που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο.
Οι υπηρεσίες παραμένουν σταθερά η ομάδα με την υψηλότερη ετήσια αύξηση τιμών αν και σημειώνεται μια μικρή επιβράδυνση σε σχέση με τον Φεβρουάριο με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 5,2% έναντι 5,3%.
Οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν αύξηση 0,2% τον Μάρτιο πάντα σε ετήσια βάση, ενώ τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 0,4%. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά κατέγραψαν αύξηση 0,7% (από 1,4% τον Φεβρουάριο).
Ο δομικός εναρμονισμένος πληθωρισμός (χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια) εκτιμάται στο 3,9% τον Μάρτιο από 4,2% που ήταν τον Φεβρουάριο.
Ευρωζώνη: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση - Η εικόνα στις μεγάλες οικονομίες
Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο οι τιμές που μετράει η Eurostat αυξήθηκαν στην χώρα μας κατά 1,8% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηναία αύξηση στις χώρες της Ευρωζώνης.
Στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός της Γερμανίας αποκλιμακώνεται στο 2,3% από 2,6%, στη Γαλλία παραμένει σταθερός στο 0,9%, στην Ιταλία επιταχύνεται στο 2,1% από 1,7% ενώ στην Ισπανία επιβραδύνεται στο 2,2% από 2,9%.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε καθώς οι τιμές των υπηρεσιών αποκλιμακώθηκαν (αύξηση 3,4% έναντι 3,7% τον Φεβρουάριο) και οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 0,7% (έναντι αύξησης 0,2% τον προηγούμενο μήνα), αντισταθμίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των τροφίμων -καπνού και αλκοόλ (2,9% έναντι 2,7%).
Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,4% από 2,6%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για σταδιακή μείωσή του προς το 2%.
