Eurostat: Οριακή μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα - Υποχώρησε στο 2,9% τον Δεκέμβριο
Η αποκλιμάκωση στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στα τρόφιμα ενώ ο δείκτης «τσίμπησε» στην Ευρωζώνη κυρίως λόγω ενέργειας.
Στο 2,9% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση από 3% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με με τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat, παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού..
Τον Νοέμβριο, είχε μειωθεί ελαφρά σε σχέση με το 3,1% που «έτρεχε» τον Οκτώβριο.
Η αποκλιμάκωση στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στα τρόφιμα καθώς ο δείκτης τιμών τροφίμων, αλκοόλ και καπνού μειώθηκε 0,2% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 0,5% τον Νοέμβριο, ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 0,7% έναντι μείωσης 2,3%.
Οι τιμές των υπηρεσιών συνέχισαν να κινούνται με τον ίδιο υψηλό ρυθμό αύξησης 5,6%, όπως και τον Νοέμβριο.
Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 1,7% έναντι αύξησης 2,1%. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του κανού και του αλκοόλ, μειώθηκε ελαφρά στο 4,4% από 4,5%.
«Τσίμπησε» ο δείκτης στην Ευρωζώνη κυρίως λόγω ενέργειας.
Αντιθέτως στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,4% από 2,2% τον Νοέμβριο.
Μάλιστα, η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στην αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 0,1% έναντι μείωσης 2% τον Νοέμβριο. Οι τιμές των τροφίμων, καπνού και αλκοόλ αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό 2,7% και των υπηρεσιών με ελαφρά υψηλότερο ρυθμό (4% έναντι 3,9%).
Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 0,5% από 0,6% και ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 2,7%.
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε στο 2,8% έναντι 2,4%, στη Γαλλία στο 1,8% έναντι 1,7% και στην Ισπανία στο 2,8% έναντι 2,4%, αλλά επιβραδύνθηκε στην Ιταλία (1,4% έναντι 1,5%). Στην Κύπρο διαμορφώθηκε στο 3,1% από 2,2%.